Επιμέρους Δράσεις

Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ εκτός από την κύρια δράση του που είναι η εξερεύνηση σπηλαίων και λοιπών καρστικών μορφών, η φωτογράφηση τους, η χαρτογράφηση τους, η καταγραφή τους σε ένα αρχείο ανοιχτό προς κάθε σπηλαιολόγο και κάθε σπηλαιολογικό σύλλογο Ελληνικό και ξένο για την καλύτερη και με περισσότερη ασφάλεια προσέγγιση τους στα σπήλαια που ήδη έχουμε επισκεφτεί, είναι και η προστασία των σπηλαίων και όπου χρειάζεται ο καθαρισμός τους (Λόφος Κορυλόβου Δράμας, ανάδειξη Ορύγματος 40 Εκκλησιές), η διάδοση της Σπηλαιολογίας σε μικρά παιδιά, αλλά και μεγάλους μέσα από παρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και η ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ.

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Ο σύλλογος Σπηλαιολογίας  ΠΡΩΤΕΑΣ προσπαθεί όπου αυτό είναι δυνατό και με ότι δυνατότητες διαθέτει, να γίνεται ο καλύτερος φίλος ενός σπηλαίου που έχει καταστρέψει και έχει μολύνει ο άνθρωπος.Υπάρχουν αρκετά σπήλαια τα οποία είναι έρμαια στις διαθέσεις των ανθρώπων για χωματερές, αδιαφορώντας πλήρως για την γεωλογική και πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και για την ποιότητα ζωής τους.Το σπήλαιο αποτελεί ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, το οποίο μολύνοντας το, μολύνεις τον υδροφόρο,  κατ επέκταση το νερό που πίνεις και καταστρέφοντας ότι μορφή ζωής μπορεί να υπάρχει.Για αυτόν τον λόγο είμαστε πάντα κοντά σε όποιο σπήλαιο μας έχει αναγκη.

Καθαρισμός βαράθρου 'ΤΕΤΡΑΣΤΟΜO', λόφος Κορυλόβου Δράμας Σεπτέμβριος 2012

Γενικά:
Το βάραθρο «Τετράστομο» βρίσκεται στον λόφο Κορυλόβου Δράμας σε υψόμετρο περίπου 400 μ. Η ονομασία του κατακόρυφου αυτού σπηλαίου οφείλεται στις τέσσερις διαφορετικές βαραθρώδεις εισόδους που έχει. Ο Κορύλοβος αποτελεί την νότια απόληξη του Φαλακρού Όρους και έχει περίπου 500 μέτρα ύψος. Στον λόφο εμφανίζονται και άλλα βάραθρα τα οποία εξερευνεί και μελετά ο ΠΡΩΤΕΑΣ. Η πρόσβαση στο «Τετράστομο» είναι εύκολη με το αμάξι, μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, και με τα πόδια σε μερικά μέτρα διακρίνεται η πρώτη μικρή είσοδος από τις τέσσερις. Η κάθε είσοδος έχει 20 μ. βάθος, ενώ το δάπεδο εκτείνεται σε μήκος 94 μ. με ΒΑ  προσανατολισμό. Με τον ίδιο προσανατολισμό εμφανίζεται στο δάπεδο και άλλη βαραθρώδης διαδρομή βάθους 8,5 μ. Χαρακτηριστικό του δαπέδου είναι οι μεγάλοι κώνοι κορημάτων κάτω από τις εισόδους και η παρουσία γενικά καταπτώσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου, επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των κλιματικών παραγόντων της επιφάνειας, εκτός από τη μικρή βαραθρώδης διαδρομή και δύο μικρούς θαλάμους, στον έναν από τους οποίους εμφανίζεται σπηλαιοδιάκοσμος. Επίσης το σπήλαιο αποτελεί καταφύγιο για νυχτερίδες, οι οποίες το βράδυ βγαίνουν έξω και τρέφονται με έντομα. Οι νυχτερίδες είναι προστατευόμενα είδη (τα μοναδικά ιπτάμενα θηλαστικά) που απειλούνται με αφανισμό.

Διαδικασία καθαρισμού:
Τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και αυτές με τη σειρά τους, ανά τέσσερις, σε μεγασάκους (σάκους που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή). Με τεχνικές που εφαρμόζονται στην σπηλαιοδιάσωση, μεταφέρθηκαν από το δάπεδο του σπηλαίου στην επιφάνεια. Τα σκουπίδια στην ουσία πήραν το ρόλο του τραυματία, ενός δηλαδή πραγματικού θύματος, ώστε να μην σκιστούν κατά την άνοδο, ανοίξουν και πέσουν προς τα κάτω τραυματίζοντας πιθανώς τους σπηλαιοεξερευνητές που συνέχιζαν τη συλλογή των σκουπιδιών στο δάπεδο του σπηλαίου. Με απόλυτη ασφάλεια λοιπόν, όλες οι σακούλες μεταφέρθηκαν προς την επιφάνεια.

Εικόνα απο το εσωτερικό του σπηλαίου, Κορύλοβος 2012

Εικόνα απο την είσοδο του σπηλαίου, Κορύλοβος 2012

Χρησιμοποιήθηκαν:
300 μέτρα σχοινί
30 μέτρα ιμάντες
25 κρίκοι ασφαλείας
15 maillon
15 ring
5 πλακέτες
2 mini traxion, rescue, basic
fix
3 διαδρομές ανόδου – καθόδου
2 αντίβαρα
1 τυρολέζικη τραβέρσα
9 σπηλαιοεξερευνητές και 1 ορειβάτης
εθελοντές
Απολογισμός:
7 ώρες συνεχούς προσπάθειας
60 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών
500 κιλά σκουπιδιών

Ατελείωτη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα

Καθαρισμός Κορυλόβου, 2012

Ο καθαρισμός του Τετράστομου αποτελεί για τον σύλλογο μας σημείο αναφοράς. Για πρώτη φορά στην Β.Ελλάδα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός κατακόρυφου σπηλαίου. Τα σκουπίδια μεταφέρθηκαν στην επιφάνεια με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην σπηλαιοδιάσωση, την στιγμή που σπηλαιοδιασωστικές έννοιες ήταν απαγορευτικές, μέχρι πριν λίγο καιρό στην Β.Ελλάδα. Η προσπέλαση του δαπέδου από μόνη της ήταν επικίνδυνη λόγω των μεγάλων κορημάτων.Το όλο εγχείρημα αποτελεί μια τεράστια προσπάθεια, που δύσκολα θα επαναληφθεί στην περιοχή μας, και ίσως είναι νωρίς, για το νεοσύ-στατο σύλλογο μας, να κατανοήσει το μέγεθος και τη σημασία του.

Σκοπός του συλλόγου από εδώ και πέρα, να οργανώσει ημερίδες – συζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, ώστε να μεταδώσει στους κατοίκους της, το αίσθημα περί ευθύνης και προστασίας. Να μεταδώσει την γεωλογική, βιολογική, πολιτισμική σημασία που έχουν τα σπήλαια.
Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις επιβάλλεται, όλοι, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε αναλόγως. Η γεωλογική και πολιτισμική μας κληρονομιά είναι υπόθεση όλων.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά το καθαρισμό, προήλθαν από τον ιδρώτα και τους αγώνες, των μελών του ΠΡΩΤΕΑ και αυτό κάνει το σύλλογο ιδιαίτερα υπερήφανο, που στα δύο μόλις χρόνια ζωής του, χωρίς τη βοήθεια κανενός αλλά με τις δικές του δυνάμεις κατάφερε κάτι τόσο μοναδικό. Να ξαναδώσει ζωή σε έναν υπόγειο κόσμο, ξεχασμένο και παρατημένο.Το πριν και το μετά, Κορύλοβος 2012

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα ΜΜΕ:
www.dramania.gr


Καθαρισμός και Ανάδειξη Ορύγματος 40 Εκκλησιές Θεσσαλονίκη, Μάιος 2011

Κοντά στα γραφεία του συλλόγου εντοπίστηκε ένα τεχνητό όρυγμα που είχε μια υποτυπώδη πόρτα και ήταν γεμάτο σκουπίδια. Αποφασίστηκε από τα εν δυνάμει ιδρυτικά μέλη του ΠΡΩΤΕΑ, να αναζητήσουν σε ποια υπηρεσία ή φορέα ανήκει ώστε να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί για δραστηριότητες του συλλόγου.Έτσι έγινε μια έρευνα, με πολλά τηλέφωνα και επισκέψεις σε υπηρεσίες (Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Κτηματική υπηρεσία, Δήμος, Πολεοδομία, Τοπογραφικές υπηρεσίες κ.α.) και παράλληλα στις 20 Δεκεμβρίου του 2009 πραγματοποιήθηκε ένας πρώτος καθαρισμός του ορύγματος από τα σκουπίδια που είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του.
Καθαρισμός Ορύγματος 40 Εκκλησιών, 2009
Μετά τον καθαρισμό του ορύγματος ακολούθησε η χαρτογράφηση του. Το συνολικό του μήκος μετρήθηκε 22 μέτρα μήκος, το πλάτος του 2.5 μέτρα και το ύψος του 2.5 μέτρα. Στην διάρκεια του καθαρισμού μας ενημέρωσαν οι περίοικοι για την ιστορία του ορύγματος.
Πρόκειται λοιπόν για ένα καταφύγιο του Β’ παγκοσμίου πολέμου που διανοίχτηκε επί εποχής Μεταξά και χρησιμοποιήθηκε για προστασία από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών.Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκαν θρύλοι και μυθοπλασίες όπως ότι φτάνει στο Σέιχ Σου ότι κάτι κακό ζει μέσα… που αποτελούσαν εμπόδιο για πολλούς να το επισκεφτούν.
Τόσα χρόνια έμεινε ανεκμετάλευτο και αποτελούσε χώρο σκουπιδιών, αστέγων και ναρκομανών με τους γείτονες να διαμαρτύρονται επαναλλειμένως στην αστυνομία, αφού αποτελούσε πηγή μόλυνσης και επικίνδυνη περιοχή για τα παιδιά λόγω της εύκολης πρόσβασης.
Τελικά δεν βρέθηκε σε ποιον ανήκει το καταφύγιο αυτό αφού όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί δήλωναν άγνοια ύπαρξης του, και τελικά η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα το παραχωρούσε άτυπα, κάτι που δεν προχώρησε.
Πέρασε ένας χρόνος, αφέθηκε και γέμισε πάλι με σκουπίδια.Τον Μάιο του 2011 πάλι καθαρίστηκε από το σωρό σκουπιδιών, τοποθετήθηκε πόρτα στην είσοδο έτσι ώστε να μην ξαναμπεί κάποιος μέσα και διαμορφώθηκαν οι εξωτερικοί χώροι.

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ  2012, 2014
Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ είναι πάντα κοντά στα παιδιά,χαρίζοντας μοναδικές παρουσιάσεις , αποκαλύπτοντας τον φυσικό μας πλούτο που βρίσκεται μέσα στην Γη, μέσα από εικόνες και βίντεο, δίνοντας τους έτσι την δυνατότητα για ένα τόσο μαγευτικό ταξίδι ,και κίνητρο για να αρχίσουν να σκέφτονται τον εαυτό τους μελλοντικό σπηλαιοεξερευνητή.

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2012


Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης Πρωτέας σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ”Ταξίδι στον υπόγειο κόσμο”, το οποίο απευθυνόταν σε μαθητές Δ’-ΣΤ’ δημοτικού. Οι παρουσιάσεις διήρκησαν ένα μήνα (25 Ιανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου 2012) και πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη και η επαφή με τον κόσμο των σπηλαίων, τις νυχτερίδες και τους σπηλαιοεξερευνητές με τον ”περίεργο” εξοπλισμό, ήταν αρκετή για να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και να λάβουν γνώσεις μέσα απο τις διαδραστικές παρουσιάσεις ως προς τη γένεση των σπηλαίων, τους οργανισμούς που ζουν μέσα στα σπήλαια αλλά και περί προστασίας του υπόγειου κόσμου.

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, 2012

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, Ιαν 2012
Ενημέρωση για τις παρουσιάσεις σε παιδιά απο τα Μ.Μ.Ε.:
http://www.makthes.gr/news/reportage/82789/

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, Ιούνιος 2012

Η επόμενη απόπειρα της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης Πρωτέα να έρθει σε επαφή με το παιδικό κοινό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ”θερινής απόδρασης 2012” του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Νόησις-Noesis (Ιούνιος 2012). Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν εξίσου μεγάλο, ενώ οι πρωτόγνωρες εικόνες και έννοιες που αφορούσαν τη σπηλαιολογία κατέκλυσαν με ευχαρίστηση την αίθουσα.

Πρωτέας - Νόησις 2012Ενημέρωση για τις παρουσιάσεις σε παιδιά απο τα Μ.Μ.Ε.:
http://www.makthes.gr/news/reportage/82789/

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, Οκτώμβριος 2013 - Απρίλιος 2014

Η επιτυχημένη συνεργασία της Σπηλαιολογίας ΠΡΩΤΕΑΣ με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε και το 2013 – 2014, με μια γεμάτη σειρά από  παρουσιάσεις  σε 17 βιβλιοθήκες και 2 σχολεία, με παιδιά ηλικίας 8-11 να αποκτούν την πρώτη τους επαφή με έννοιες όπως σπήλαιο, δημιουργία σπηλαίου,σπηλαιοθέματα, προστασία σπηλαίου, και υλικά σπηλαιοεξερεύνησης. Ντύθηκαν για λίγο σπηλαιοεξερευνητές και σχεδιάσανε πως δημιουργείτε ένα σπήλαιο….

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, 2014

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, 2014

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, 2014

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, 2014

 

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, 2014

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο, 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενημέρωση για τις παρουσιάσεις σε παιδιά απο τα Μ.Μ.Ε.:

Ταξίδι στον Υπόγειο κόσμο
Ελπίζουμε και στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να διαδόσουμε την σπηλαιολογία και σε άλλους λιλιπούτειους φίλους μας.

Ο ΠΡΩΤΕΑΣ συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου Απρίλιος 2014

Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τις βιβλιοθήκες Νεάπολης και Συκεών, για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Με μια παρουσίαση – παραμύθι σαν ένα παιδικό βιβλίο,έκανε τα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι σπήλαιο, σταλακτίτης, σταλαγμίτης και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τον υπόγειο κόσμο μας.
Θα είμαστε πάντα κοντά στα παιδιά,μιας και είναι οι αυριανοί μας σπηλαιοεξερευνητές και μεγαλώνοντας με αξίες και σεβασμό για τον υπόγειο κόσμο μας, θα διαδώσουν την σπηλαιολογία και θα σεβαστούν τα σπήλαια περισσότερο από οτι την σέβεται κάποιος σήμερα. Ελπίζουμε οι βάσεις που βάζουμε  σ’ αυτή την γενιά,να γίνουν κάποια μέρα αγάπη για ένα τόσο ιδιαίτερο χόμπι.
Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου με τον ΠΡΩΤΕΑ

Πρόγραμμα Συκεών

Πρόγραμμα Νεάπολης

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πολλοί είναι οι σύλλογοι που κάλεσαν την Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ στις διάφορες εκδηλώσεις τους (Φεστιβάλ Παλιάς Καβάλας, Γιορτή Δρόμου Θεσσαλονίκης, Δήμος Σερβίων Βελβεντού κ.α.). Στις εκδηλώσεις αυτές ο ΠΡΩΤΕΑΣ έρχεται σε επαφή με τα παιδιά κυρίως δίνοντας τη δυνατότητα να “παίξουν” με τα σχοινιά. Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως, την τεχνική μονού σχοινιού και σπηλαιοδιασωστικές τεχνικές τα μικρά παιδιά νοιώθουν πως κρέμεται ένας σπηλαιολόγος στα σχοινιά.

Παιχνίδια βαρύτητας Δήμο Σέρβιων - Βελβεντού, Απρίλιος 2013

Παιχνίδια βαρύτητας Φεστιβάλ Παλιάς Καβάλας, Ιούνιος 2012

1-3 Ιουνίου 2012 ο ΠΡΩΤΕΑΣ  βρέθηκε στη Παλαιά Καβάλα και συμμετείχε  στο 4ο Φεστιβάλ wood water wild.
Με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση να συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ στην Παλαιά Καβάλα,όπου έγινε παρουσίαση της δράσης του συλλόγου μας,ανεβάσαμε παιδιά και μεγάλους στα σχοινιά,κάνοντας τους έστω και για λίγο νιώσουν σαν εμάς,βάλαμε τον κόσμο μέσα σε μικρά οριζόντια σπήλαια που βρίσκονται στην γύρω περιοχή και τους ενημερώσαμε για το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι υπόγειες διαδρομές.

Παιχνίδια στα σχοινιά
Ο χώρος της κατασκήνωσης μας

Παράλληλα μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα απόσπασμα από τα παιχίδια βαρύτητας, με ασκήσεις σπηλαιοδιάσωσης των μελών του ΠΡΩΤΕΑ, τα οποία έχουν μεταξύ τους ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ….

Παιχνίδια βαρύτητας Γιορτή Δρόμου Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2011


Την Παρασκευή 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Λευκού Πύργου, η ΓΙΟΡΤΗ ΔΡΟΜΟΥ στα πλαίσια της υποψηφιότητας της πόλης μας για πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής νεότητας 2014.Σύλλογοι θεατρικοί, φωτογραφικοί, μουσικοί κ.α. δώσανε μια διαφορετική νότα και ένα γιορτινό χρώμα στη πόλη μας.Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης  ΠΡΩΤΕΑΣ  έλαβε μέρος σε αυτή την προσπάθεια και μετέδωσε σε πάρα πολύ κόσμο τις σπηλαιολογικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την κατάβαση και την ανάβαση στα σπήλαια, ανέβασε αρκετό κόσμο στα σχοινιά και τους έκανε να νιώσουν για λίγο σπηλαιοεξερευνητές, ενώ μέσα από τις φωτογραφίες που κοσμούσαν το περίπτερο μας πολύς κόσμος είδε για πρώτη φορά μη αξιοποιημένα σπηλαία, με εντυπωσιακά σπηλαιοθέματα, δίνοντας έτσι το κίνητρο σε αρκετούς να μας ακολουθήσουν.
Γιορτή Δρόμου Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2011224897_10150175065552129_5869635_n

Το περίπτερο του ΠΡΩΤΕΑ στην Γιορτή του Δρόμου Θεσσαλονίκης

RED RIVER FESTIVAL ΔΙΔΙΜΟΤΕΙΧΟ, Σεπτέμβριος 2011

Ο ΠΡΩΤΕΑΣ με επιτυχία συμμετείχε και στο φεστιβάλ Διδυμότειχου RED RIVER 2011.Τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να μεταδώσουν στους συμμετέχοντες τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα που αφορούν τα σπήλαια.Επιπλέον έγινε επίδειξη σπηλαιοεξερευνητικών τεχνικών, καθώς και τεχνικών αναρρίχησης σε ειδικά κατασκευασμένο πύργο. Πάνω από 200 παιδιά συμμετείχαν ενεργά και ανέβηκαν στον πύργο αναρρίχησης.
Το περίπτερο του ΠΡΩΤΕΑ στο RED RIVER FESTIVAL, 2011Τοίχος αναρρίχησης για μίνι εκπαίδευση σε τεχνικές αναρρίχησης.
GREEN WAY FESTIVAL , Σεπτέμβριος 2011

Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ συμμετείχε στο GREEN WAY FESTIVAL που διοργάνωσαν οι οικολόγοι στην Θεσσαλονίκη.Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την δράση του συλλόγου, αλλά και να συζητηθούν θέματα περί προστασίας σπηλαίων, νυχτερίδων κ.α.
GREEN WAY FESTIVAL. Σεπτέμβριος 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οι εκθέσεις φωτογραφίας αποτελούν τον καλύτερο τρόπο διάδοσης της Σπηλαιολογίας, όπου  μέσα από τις εικόνες ταξιδεύουν νοερά στα σπήλαια που εμείς επισκεπτόμαστε και εξερευνούμε. Σκοπός  μας να γίνεται κάθε χρόνο και στο Όρυγμα στις 40 Εκκλησιές αλλά και σε άλλους χώρους, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο, κάτι τόσο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό.
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους πρόσκληση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Χαρά μας να διοργανώνουμε σε διάφορα μέρη  εκθέσεις και να διαδίδουμε την Σπηλαιολογία.

Έκθεση Φωτογραφίας σε συνθήκες σπηλαίου, Όρυγμα 40 Εκκλησιές, Ιούνιος 2011


Τον Ιούνιο του 2011 το όρυγμα φιλοξένησε έκθεση σπηλαιολογικής φωτογραφίας για μια εβδομάδα με μεγάλη επιτυχία.
Αφίσσα έκθεσης Φωτογραφίας, Ιούνιος 2011Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 2 Ιουνίου 2011, και παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό για μια εβδομάδα. Οι επισκέπτες έμπαιναν στο εσωτερικό του ορύγματος με κράνος και φακό, αφού επικρατούν συνθήκες σπηλαίου (απόλυτο σκοτάδι, υγρασία). Οι φωτογραφίες ήταν από σπήλαια της Β.Ελλάδας κυρίως, που τραβήχτηκαν από μέλη του ΠΡΩΤΕΑ. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού στα εγκαίνια μας επισκέφθηκαν πάνω από 150 άτομα ενώ συνολικά στη μια εβδομάδα λειτουργίας μπήκαν μέσα περίπου 500 επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Εικόνα από τα εγκαίνια της έκθεσης

Άποψη της εισόδου του ορύγματος κατά την έκθεση

Δόθηκε η ευκαιρία να μπουν οι παλιότεροι και να ξυπνήσουν μνήμες του πολέμου που μπαίναν μέσα παιδιά όταν χτυπούσαν οι συναγερμοί, νεότεροι που έμπαιναν μέσα όταν ήταν παιδιά και έπαιζαν στη γειτονιά, μικροί φίλοι αλλά και άτομα που τόσα χρόνια φοβόντουσαν να μπουν λόγω των μυθοπλασιών.
Εικόνα από τον χώρο της έκθεσης στο εσωτερικό του ορύγματος
Μεγάλοι φίλοι μας με κράνος και φακό κατά την έκθεση
Οι λιλιπούτειοι φίλοι μας εντυπωσιασμένοι από τις φωτογραφίες και τον χώρο της έκθεσης
Ενημερωθείτε από το ρεπορτάζ της κ. Καραθάνου στο site του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την ομογένεια σχετικά με τη φωτογραφική έκθεση του συλλόγου μας.
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=14489
Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε και από το ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου για την φωτογραφική έκθεση του ΠΡΩΤΕΑ.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=96622

Έκθεση Φωτογραφίας στο καφέ-μπαρ Snob Ναυαρίνου 14, Φεβροάριος 2013-2014


Άλλες 2 εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2013 και 2014 στο καφέ μπαρ Snob στην Ναυαρίνου 14.Οι επισκέψεις και εκεί ήταν αρκετές και αρκετός κόσμος πληροφορήθηκε και είδε τον Υπόγειο Κόσμο.Σκοπός μας είναι να κάνουμε τις εκθέσεις μας σε χώρους που προσεγγίζουν τις συνθήκες σπηλαίων, αλλά στο κάλεσμα ανθρώπων που μας εκτιμάνε,σέβονται τον φυσικο πλούτο της χώρας μας  και ενισχύουν τον σύλλογο μας, είμαστε πάντα κοντά τους, κάνοντας κάθε χώρο ένα μικρό σπήλαιο, χαρίζοντας στου επισκέπτες μοναδικές εικόνες.

Εικόνα από την έκθεση στο Snob 2013Φωτογραφίες της έκθεσης στο Snob , Φεβρουάριος 2013
Έκθεση φωτογραφίας στο Snob, Φεβρουάριος 2014

ΠΡΩΤΕΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ
Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης και της διάδοσης της Σπηλαιολογίας αποτελεί και η επικοινωνία μας με τον κόσμο, μέσω των ΜΜΕ. Είτε αυτό αποτελεί μια εμφάνιση σε τηλεοπτική εκπομπή, ραδιοφωνική ή και ένα άρθρο σε  κάποια εφημερίδα, είναι σημαντικό για να γνωρίσει ο κόσμος καταρχήν τον ΠΡΩΤΕΑ και την δράση του, και να μπει στο πνεύμα της σπηλαιολογίας,της προστασίας και της σημασίας που έχει σε όλους μας ο Υπόγειος Κόσμος.

O ΠΡΩΤΕΑΣ σε Zougla και Εspresso για την αποστολή στο Βέρμιο ,2014

Μεγάλο ενδιαφέρον δείξανε το Zougla.gr και η Εspresso, τόσο στο internet όσο και στην έντυπη ύλη, για την 1η Ελληνική αποστολή στο Βέρμιο απο τον ΠΡΩΤΕΑ  για την χαρτογράφηση της Τρύπας του Μιχάλη.

Βουτιά στα έγκατα της Γης

www.zougla.gr/

O ΠΡΩΤΕΑΣ στο Zougla.gr για την μόλυνση των σπηλαίων και τον καθαρισμό στον Κορύλοβο ,2014

Τι και αν έχουν περάσει 2 χρόνια από τον καθαρισμό του σπηλαίου ”Τετράστομου”  στον λόφο του Κορυλόβου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε το Zougla.gr για την μόλυνση των σπηλαίων, που επικοινώνησε με το μέλος του ΠΡΩΤΕΑ Γεώργιο Σωτηριάδη για να ενημερωθεί για την κατάσταση των σπηλαίων και την προσπάθεια που διενεργεί ο σύλλογος προς αυτή τη κατεύθυνση.
http://www.zougla.gr/greece/article/skoupidia-misou-tonou-se-spileo-tis-dramas

O ΠΡΩΤΕΑΣ στο TV-100, στο ''Πάρτε θέση'' για το 5ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας ,2014

Ο ΠΡΩΤΕΑΣ φιλοξενήθηκε στην απογευματινή εκπομπή ” Πάρτε θέση ” και μίλησε για το 5ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας,αλλά και πολλά χρήσιμα θέματα που αφορούν τα σπήλαια, εντυπωσιακά τα σπήλαια και κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς θέλουν την προσοχή και την φροντίδα μας, για να μη τα διαταράσσουμε.

O ΠΡΩΤΕΑΣ στο TV-100, στο ''Άκου να δεις'' για τα Σεμινάρια Σπηλαιολογίας και παιδικές βιβίοθήκες, 2014

Ο πρόεδρος του ΠΡΩΤΕΑ σε μια εφ όλης της ύλης εμφάνιση μιλάει στο ”Άκου να δεις” στο ΤV-100,  για τα σεμινάρια που διοργανώνει ο σύλλογος,τις παρουσιάσεις στις βιβλιοθήκες σε συνεργασία με την Κεντρική βιβλιοθήκη και την σπηλαιολογία,τις αποστολές του συλλόγου,κάνοντας γνωστό το αντικείμενο της σπηλαιολογίας στο ευρύ κοινό.

Όρυγμα και ΜΜΕ 2011

Μέλη του συλλόγου εμφανίστηκαν στην εκπομπή “10 με 1 μαζί” του ΑΝΤ1 στις 24.01.2011.
Επιπλέον και σε ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων στις 22.01.2011 στην τηλεόραση του ALPHA.
Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ.
Το πρώτο άρθρο για τον “Πρωτέα” σε εφημερίδα είναι γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 δημοσιεύτηκε άρθρο για το σύλλογό μας στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”. Κάποια σημεία παρερμηνεύτηκαν και μεταφέρθηκαν διαφορετικά, ωστόσο η προβολή του συλλόγου μας σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της πόλης μας είναι δεδομένη.Παρακάτω φαίνεται το άρθρο και όποιος το θέλει και σε ηλεκτρονική μορφή.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=75558
Αγγελιοφόρος,15.01.2011

Ο ΠΡΩΤΕΑΣ στο σύλλογοι εν δράσει, Πανόραμα TV 2010


08/05/2010, Σύλλογοι εν δράσει, Πανόραμα TV. Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του ΠΡΩΤΕΑ. Μέλη του ΠΡΩΤΕΑ μιλάνε για ολα και κυρίως για το όρυγμα. ”Η έκθεση θα ξανανοίξει μόνο για σχολεία, συλλόγους, σωματεία ή άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης με τον ΠΡΩΤΕΑ. Επίσης θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον και άλλες φωτογραφικές εκθέσεις. Τέλος χρησιμοποιείται για πρακτική άσκηση χαρτογράφησης στα πλαίσια των σεμιναρίων που διοργανώνει ο ΠΡΩΤΕΑΣ κάθε χρόνο, αλλά και για παρουσιάσεις ή ομιλίες σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος.”
O ΠΡΩΤΕΑΣ στο Πανόραμα TV, 2010O ΠΡΩΤΕΑΣ στο Πανόραμα TV, 2010

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ(CANYONING)
Τι είναι φαράγγι: Ως φαράγγι ορίζεται μία βαθιά και απόκρημνη χαράδρα, που είναι αποτέλεσμα γεωλογικών μεταβολών. Ως γεωλογικές μεταβολές μπορούμε να θεωρήσουμε τη σεισμική και ηφαιστειακή  δραστηριότητα, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν και οι παγετώνες και η μηχανική-χημική διάβρωση του νερού.

Τι εστί φαράγγι...Τι είναι το canyoning: Canyoning είναι η διάσχιση/κατάβαση φαραγγιού με τεχνικά μέσα. Συνδιάζει αρκετές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, αναρρίχηση-καταρρίχηση (κυρίως), ραπέλ, κολύμπι, άλματα, τσουλήθρες.
Τι εστί canyoning...
ΠΡΩΤΕΑΣ και CANYONING, Ιούνιος 2011

Πρωτέας και Canyoning: Ο Πρωτέας έχει λάβει μέρος σε δύο “μίνι” σεμινάρια κατάβασης φαραγγιών που αφορούσαν εκμάθηση τεχνικών Canyoning.
Συγκεκριμένα: Κατάβαση με οχτάρι και τεχνική μονού σχοινιού, θέση στάσης, κλείδωμα οχταριού, κατάβαση με μονό ή διπλό σχοινί, τραβέρσες, κατευθυνόμενο ραπέλ και κίνηση με ασφάλεια μέσα στο φαράγγι.
Το 1ο σεμινάριο έγινε στον Όλυμπο. Προηγήθηκε εκπαίδευση σε στεγνό πεδίο και έπειτα ακολούθησε κατάβαση ενός μέρους του φαραγγιού Αγία Κόρη. Την επoμένη έγινε κατάβαση στο φαράγγι του Ορλιά. Εκπαιδευτές ήτανε οι moniteur Ανδρέου Γ. και Αποκρεμιώτης Α.
Το 2ο σεμινάριο έλαβε χώρα στην Όθρυ Μαγνησίας. Εκεί το πρόγραμμα είχε εκπαίδευση στο εκλησσάκι του Αγ. Ιωάννη, ενώ ακολούθησε κατάβαση στο φαράγγι του Μαυρομμάτη. Την επόμενη μέρα έγινε κατάβαση στο Κακόρεμα Α. Εκπαιδευτής ήταν ο Ανδρέου Γ.
Εκπαίδευση μελών του Πρωτέα και του Χείρωνα στο Canyoning _ Φαράγγι "Αγία Κόρη" ΟλύμπουΣτον Ορλιά μάθαμε να κάνουμε και "jump"!rappel στο πανέμορφο φαράγγι "Ορλιάς" Ιούνιος 2011

ΠΡΩΤΕΑΣ και CANYONING, Ιούνιος 2014
Με πρωτοβουλία του Αριστείδη Ζάχαρη ο ΠΡΩΤΕΑΣ έκανε την 3η του επαφή με το CANYONING στην περιοχή του Ολύμπου στα φαράγγια της Αγ. Κόρης και του Ορλιά. Συμμετείχαν παλαιά αλλά και καινούρια μέλη του ΠΡΩΤΕΑ που μόλις είχαν ολοκληρώσει τα 5α σεμινάρια σπηλαιολογίας.Να ευχαριστήσουμε τους…. για την πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν στον αρχηγό της αποστολής Ζάχαρη Α. , ώστε  όλα τα μέλη να απολαύσουν την κατάβαση με πλήρη ασφάλεια.
Κάποιοι λουφάρουν διαρκώς...Ρέμα Ορλιά, Όλυμπος, 2014

Πολλά χαμόγελα,άρα περνάμε καλά!!Ρέμα Ορλιά Όλυμπος,2014
Η κούραση αρχίζει να κάνει την εμφάνιση της... Ρέμα Ορλιά, Όλυμπος 2014
Τι στυλ, τι χάρη και ομορφιά!!!
Να τα και τα jump!!!!Aνάποδα για τους λάτρεις!
Άσε τα χαμόγελα και κατέβαινε, canyoning δεν ήθελες;!!!!
Oι Νύμφες του Ολύμπου!!