Προστασία σπηλαιοβαράθρου “Τρύπα του φούρναρη” στο Ασβεστοχώρι

ΑΠΟ : Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ‘’ΠΡΩΤΕΑΣ’’
Βιζυηνού 53Β, Τ.Κ. 54 636, 40 Εκκλησίες
Τηλ. 6948 369189, 6977171179
www.proteascave.gr /proteascave@gmail.com

ΠΡOΣ:
κ. Ανδρέα Ντάρλα
Προϊστάμενος Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 1:
Δήμαρχο κ. Καϊτεζίδη Ιγνάτιο
Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Δωρή Σωκράτη
Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 2:
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
κ. Τζιτζικώστα Απόστολο
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσσαλονίκης
κ. Τσαμασλή Γεώργιο
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Hμερομηνία: 29 Μαΐου 2013
Aρ.Πρωτ:………………..
Θέμα: Προστασία Σπηλαιοβαράθρου «Τρύπα του Φούρναρη» στο παλιό λατομείο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις που κατά την διάρκεια λειτουργίας ενός λατομείου εντοπίζονται έγκοιλα ή σπηλαιομορφές και καταστρέφονται στον βωμό του κέρδους. Δυστυχώς η επιθυμία για γρήγορο κέρδος , η άγνοια και η αδιαφορία είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην καταστροφή του υπόγειου μας πλούτου που αποτελεί γεωλογική και όχι μόνο κληρονομιά αυτού του τόπου. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις, λίγες η αλήθεια, κατά τις οποίες οι λατομικές εργασίες διακόπτονται ώστε να προστατευθεί μια σπηλαιομορφή.
Σύμφωνα εξάλλου με την Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού αρ. 34593/1108/23.6.1983, «Προστασία σπηλαίων» αλλά και άλλους νόμους, τα σπήλαια περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Μνημείων και θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως έργα του ανθρώπου ή της φύσης με παγκόσμια αξία από άποψη ιστορική, αισθητική, εθνολογική, ανθρωπολογική ή παλαιοανθρωπολογική.
Κατόπιν υπόδειξης ενός φίλου της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑ, εντοπίστηκε ένα βάραθρο στην περιοχή του ανενεργού λατομείου του Ασβεστοχωρίου. Η είσοδος του ήταν κλεισμένη με μεγάλες πέτρες και η γνώση της ύπαρξης της χάθηκε μέσα στον χρόνο και ξεχάστηκε.
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 λοιπόν εξερευνήθηκε, χαρτογραφήθηκε (επισυνάπτεται η χαρτογράφηση) και φωτογραφήθηκε (επισυνάπτονται φωτογραφίες) από την Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ. Πρόκειται για ένα βάραθρο 11 μέτρων βάθους, με δύο κατακόρυφες διαδρομές, στενά περάσματα, αφού σχηματίσθηκε σε μια διάκλαση, και έντονη σταγονοροή . Το κύριο σπηλαιόθεμα που εντοπίστηκε είναι τα κοράλλια, ενώ εμφανίζονται σταλακτίτες, κουρτίνες και ροομορφές. Στον πάτο του υπάρχει μικρή συγκέντρωση στάσιμων νερών. Το νερό συνεχίζει την υπόγεια κατακόρυφη διαδρομή η οποία όμως δεν είναι προσπελάσιμη από τον άνθρωπο. Παρόλο το μικρό του μέγεθος, η «Τρύπα του φούρναρη» αποζημιώνει τον σπηλαιοεξερευνητή με τα τεχνικά του περάσματα και τον σπηλαιοδιάκοσμο του ενώ η ύπαρξη νερού δίνει άλλο τόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ κοινοποιεί το παρόν έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προστασία του σπηλαιοβαράθρου, ώστε να μην αποτελέσει και αυτό μια ανάμνηση και με την πρώτη ευκαιρία καταστραφεί.
Με εκτίμηση και ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης
– Ο Πρόεδρος –                         – η Γεν.Γραμματέας –
Γεώργιος Σωτηριάδης                Ευγενία Κιουρεξίδου
Επιστολή για την Τρύπα του Φούρναρη, Ασβεστοχώρι 2013

Leave a Reply