SOSτε την Βαλότρυπα Κεραμιδίου

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αγωνία στη σπηλαιολογική κοινότητα καθώς, κάθε φορά πληροφορούμαστε δυστυχώς, πως κάποιο σπήλαιο απειλείται με καταστροφή από μεγάλες εταιρείες που κατακλύζουν τα βουνά μας στήνοντας αιολικές εγκαταστάσεις. Αυτή την φορά ο κώδων του κινδύνου χτυπά στο Μαυροβούνι και σε μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή με αρχαίο δάσος από αιωνόβιες βελανιδιές, απειλούμενες αυτοφυείς ορχιδέες του βορείου Πηλίου και καταφύγιο προστατευόμενων πτηνών και θηλαστικών.  Ανάμεσα σε όλα αυτά, βρίσκεται και η Βαλότρυπα, μέσα στην χωροθέτηση του αιολικού σταθμού “Μαυροβούνι” ανάμεσα στα χωριά Κανάλια και Κεραμίδι, με πλάνο η Α/Γ 12 να τοποθετηθεί σε απόσταση αναπνοής από τις δύο εισόδους του βαράθρου. 

Η Βαλότρυπα, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους πήρε το όνομα της από τη πτώση βουβαλιών (βουβαλότρυπα, βαλότρυπα), βρίσκεται στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Κεραμιδίου. Πρόκειται για το βαθύτερο βάραθρο της Θεσσαλίας, με -264m βάθος και εντάσσεται μέσα στα 30 βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας (Πρωτέας, 2019). 

Όλα τα σπήλαια αποτελούν “ακίνητα Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς” και προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς – γεώτοπους με ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, γεωλογική, γεωμορφολογική, ή αισθητική αξία ή συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών διεργασιών και στην προστασία φυσικών πόρων. Ενέργειες ή δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν καταστροφή, φθορά ή αλλοίωση των προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών, όπως και των προστατευόμενων τοπίων ή των επί μέρους στοιχείων τους, απαγορεύονται, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις προστασίας της απόφασης χαρακτηρισμού (ν. 1650/86, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3937/11 Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις).

Το τριήμερο 16-18 Μαρτίου ο σύλλογος μας ένωσε τη φωνή του με το σπηλαιολογικό σύλλογο ΕΣΕΘ Χείρων, την ομάδα Serres Action, ανεξάρτητους σπηλαιολόγους από την Αττική και τοπικούς συλλόγους, με σκοπό τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα σπήλαια, την ανάδειξη του φυσικού κάλλους του Μαυροβουνίου και την επαγρύπνηση του κόσμου για τη καταστροφή που πρόκειται να επέλθει με τη δημιουργία αιολικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων από τη περιοχή περιμετρικά του σπηλαίου, από τους βιολόγους Σαλαβαρίνα Ι. και Γεωργακάκη Π., ήταν άνω των προσδοκιών μας, καθώς συνολικά ηχογραφήθηκαν 14 επιβεβαιωμένα είδη χειρόπτερων, 1 διπλό ζεύγος ειδών και 2 γένη ειδών (Myotis, Plecotus). Από τα είδη της περιοχής, τουλάχιστον 6 συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα II της Οδηγίας των Οικοτόπων 92/43/ΕΕ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (Κύρωση από Ελλάδα: ΚΥΑ 33318/3028/1998), είναι δηλαδή είδη για τα οποία πρέπει να θεσπιστούν περιοχές προστασίας (Σαλβαρίνα, 2024). 

Η χαρά μας όμως για τη την επιτυχημένη συλλογή δεδομένων, γρήγορα επισκιάστηκε από ένα πιο έντονο συναίσθημα ανησυχίας… τι θα γίνει αν το πλάνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου πραγματοποιηθεί; Τώρα που γνωρίζουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής, έχουμε μεγαλύτερη υποχρέωση να τη προστατέψουμε!

Στα παρακάτω link μπορείτε να βρείτε:

Ολόκληρη την έκθεση αποστολής Save Βαλότρυπα 2024

Την έκθεση αναφοράς από τη βιολόγο Σαλβαρίνα Ι.

Την έκθεση του Δρ. Γεωργακάκη Π.

 

Τα σπήλαια δεν έχουν φωνή, εμείς όμως έχουμε…

 

Κείμενο : Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης Πρωτέας & Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Χείρων

Leave a Reply