Προσπάθειες διάσωσης σε υπόγειο ποτάμι στην Ταϊλάνδη

Τεράστια επιχείρηση έχει στηθεί για τον απεγκλωβισμό μίας ομάδας ποδοσφαίρου 12 ατόμων, ηλικιών από 11 έως 16 χρονών και του προπονητή τους.

Τα αγόρια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boar» μπήκαν στη σπηλιά το Σάββατο 23 Ιουνίου με τον 25χρονο προπονητή τους. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μπήκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ για πικ-νικ. Ωστόσο, ένας διασώστης δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ ότι τα παιδιά είχαν πάει στο σπήλαιο για κάποιου είδους «τελετή μύησης».

Το δεύτερο αυτό σενάριο υποστηρίζεται και από τα ευρήματα των διασωστών τις περασμένες ημέρες. Τα παιδιά είχαν βγάλει τα παπούτσια τους και τις τσάντες τους πριν μπουν στο νερό και μπουν στο τούνελ. Στόχος, όπως ανέφερε ο ίδιος διασώστης, είναι να φτάσουν στο βάθος του τούνελ, να γράψουν τα ονόματά τους στο τοίχωμα του σπηλαίου και να επιστρέψουν. Ωστόσο μία ξαφνική νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει και φράξει την είσοδο.

Η είδηση του εντοπισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ από Βρετανούς δύτες τη Δευτέρα προκάλεσε ενθουσιασμό και ανακούφιση στην κοινωνία της Ταϊλάνδης έπειτα από την πολυήμερη εξονυχιστική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή και η οποία είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και είχε προσελκύσει εθελοντές από την Αυστραλία μέχρι την Φινλανδία.

Ωστόσο, τα επίπεδα οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι έχουν μειωθεί στο 15%, σύμφωνα με το CNNi, ενώ η είδηση του θανάτου του έμπειρου δύτη Σαμάν Κουνάν ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, αποθαρρύνει και τους πιο αισιόδοξους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα παιδιά και ο προπονητής τους κινδυνεύουν πλέον με υποξία -μία παθολογική κατάσταση όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης.

Τώρα τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι και σκέφτονται οι διασώστες προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια τα παγιδευμένα παιδιά είναι: Κατάδυση, πιθανή γεώτρηση από την κορυφή του βουνού ή αναμονή γα την υποχώρηση των υδάτων, με το πρώτο σενάριο ως πιο πιθανό.

Δεν επιβεβαιώνονται τελικά οι πληροφορίες που ήθελαν την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του 25χρονου προπονητή τους από σπηλιά στην Ταϊλάνδη να ξεκινάει άμεσα, με τον κυβερνήτη της περιοχής να αναφέρει ότι ακόμη εξετάζονται τα σενάρια.

Στόχος, όπως είπε ο Narongsak Osotthanakorn, είναι να βρεθεί το καλύτερο σχέδιο.

«Όταν το ρίσκο θα είναι το ελάχιστο, τότε θα προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε τον καιρό και τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά. Προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο σενάριο». Όπως είπε ο ίδιος, ο Βρετανός δύτης που βγήκε από τη σπηλιά στις 21:00 τοπική ώρα είπε πως τα παιδιά είναι καλά.

«Σε περίπτωση που βρέξει, θα προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε» είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα, πληροφορίες που μετέδιδαν βελγικά ΜΜΕ να ανέφεραν ότι η επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες. Όπως έλεγαν οι ίδιες πληροφορίες, ομάδα έμπειρων δυτών θα έβγαζαν δύο-δύο τα αγόρια έξω από το σπήλαιο, όπου έχουν παγιδευτεί.

«Είναι μια “μάχη” με τον χρόνο, επειδή την Κυριακή αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις (8/7). Αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε ότι οι πρώτοι δύο μικροί ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται στην έξοδο της σπηλιάς σήμερα. Η διαδρομή είναι δύσκολη και δαιδαλώδης, με καταδύσεις και περπάτημα» είπε στο κανάλι Het Laatste Nieuws ο Βέλγος δύτης, Ben Reymenants, που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει.

Αναμονή για να πέσει η στάθμη των υδάτων

Αυτό θα επέτρεπε στα παιδιά να βγουν πεζή από το σπήλαιο, με πολύ λίγα τμήματα που να πρέπει να διασχίσουν υποβρυχίως με μάσκες.

Αυτή είναι η επιλογή που προκρίνεται από τους διασώστες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα άντλησης, με τη βοήθεια γιαπωνέζων μηχανικών.

«Η κύρια αποστολή μας παραμένει η άντληση των υδάτων», διευκρίνισε σήμερα ο Ναρονγκσάκ Οσοτακόρν, επικεφαλής του πυρήνα που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κατάδυση

«Η κατάσταση επείγει επειδή μπορεί να έχουμε περισσότερη βροχή που θα μπορούσε να πλημμυρίσει και πάλι το σπήλαιο, κάτι που θα καταστούσε τη διάσωση πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη», εκτιμά ο Τόρστεν Λέχλερ, ένας γερμανός ειδικός στις καταδύσεις που συμμετέχει στην ομάδα διάσωσης.

«Σήμερα το πρωί (06/07) ετοιμάσαμε τους 13 καταδυτικούς εξοπλισμούς» ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε επείγουσα απομάκρυνση των παιδιών από το σπήλαιο, εφόσον χρειασθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρήνα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Το σπήλαιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η ορατότητα είναι μηδέν, ο χώρος είναι περιορισμένος», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματ Φιτζέραλντ, δύτης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Κατάφερε να κάνει ένα μέρος της διαδρομής υποβρυχίως, όμως δεν μπόρεσε να φθάσει μέχρι το τέλος.

Απομάκρυνση των παιδιών μέσω φρέατος που οδηγεί κάθετα μέχρι το σπήλαιο

Η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μελετάται παραλλήλως. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν μια οδό εισόδου από την κορυφή του βουνού, η οποία να συνδέεται ή να μπορεί εύκολα να συνδεθεί, με γεώτρηση, με το τμήμα του σπηλαίου στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά.

«Μελετάμε κάθε τετραγωνικό μέτρο για να δούμε αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο», είπε ο κυβερνήτης.

Αποστολή ενός παιδιού ως προσκόπου

Ο κυβερνήτης ανέφερε μια ήδη δοκιμασμένη τακτική για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στα πιο φοβισμένα από τα θύματα: πρόκειται για την εθελοντική αποστολή ενός πρώτου παιδιού ως προσκόπου – ώστε οι διασώστες να μπορέσουν στη συνέχεια να δείξουν στην υπόλοιπη ομάδα μια φωτογραφική απόδειξη πως έφθασε στην άκρη.

Οι ταϊλανδοί διασώστες λένε ότι τα παιδιά μπορούν να βγουν «ένα-ένα», χωρίς να διευκρινίζουν το διάστημα που θα μεσολαβεί ανάμεσα στις εξόδους. Η επιστροφή στο σπήλαιο με μια απόδειξη ζωής θα έπαιρνε έξι ώρες σε έναν δύτη, άρα προϋποτίθεται ότι δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου.

Φορεία με μπουκάλα οξυγόνου

«Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα είδος φορείου με μια μπουκάλα οξυγόνου, μια πλήρη μάσκα, και να τα τραβήξουμε προς την έξοδο χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσουν. Είναι μια τεχνική που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί», πρότεινε ο Μπιλ Γουαϊτχάουζ, αντιπρόεδρος του βρετανικού Συμβουλίου Διασώσεων σε Σπήλαια, όταν ερωτήθηκε από το BBC.

Προς το παρόν, οι ταϊλανδοί διασώστες δεν έχουν αναφέρει την επιλογή αυτή.

Leave a Reply