Πρέσπες: Εξερευνώντας περιοχές κοντά στα σύνορα

Στις εντυπωσιακές λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα κοντά στο Τριεθνές βρέθηκε ο σύλλογος μας το Σαβ/κο 2- 3 Οκτώβρη, όπου η πτώση της στάθμης του νερού έχει αποκαλύψει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά λιμναία σπήλαια που παλαιότερα κατακλύζονταν από νερό.

Την πρώτη μέρα έγινε μετάβαση με βάρκα από το χωριό Ψαράδες προς το ακρωτήριο Ρότι και για πολλές ώρες εξερευνήθηκε η δυτική του πλευρά. Σπήλαια σχετικά μικρά στο μέγεθος αλλά πολλά στον αριθμό, με τεχνικά περάσματα, αντιστηρίξεις, διακλαδώσεις, διάκοσμο και μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων να συνυπάρχει με τους πελεκάνους και τους κορμοράνους των λιμνών. Έγινε επιλεκτική χαρτογράφηση και καταγραφή των υπερήχων των νυχτερίδων.

Την δεύτερη ημέρα η ομάδα επισκέφτηκε τα σπήλαια του Ζαχαριάδη και του Κόκκαλη, με το πρώτο να είχε αποτελέσει κρησφύγετο του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ (εξού και το όνομα) και χώρο συνεδριάσεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατά τον εμφύλιο, ενώ το δεύτερο ήταν νοσοκομείο ανταρτών για λίγους μήνες προς το τέλος της ίδιας περιόδου.

This slideshow requires JavaScript.

Η περιοχή με το έντονο ιστορικό, πολιτιστικό, οικολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, έχει και σπηλαιολογικό αποτύπωμα και κρατάμε ανοιχτούς λογαριασμούς με τα «τρύπια» της ασβεστολιθικά πετρώματα. Όπως ενημερωθήκαμε από κάτοικο της περιοχής, υπάρχει στο εγκαταλελειμμένο χωριό Γάβρος, 35 χλμ. νοτίως του Αγίου Γερμανού Φλωρίνης, προς Καστοριά μια καταβόθρα γύρω στα 60 μ. βάθος. Υποσχόμαστε σε μια εκ νέου αποστολή στην περιοχή το προσεχές διάστημα.

Η ομάδα στα παραλίμνια σπήλαια της Μεγάλης Πρέσπας.

Leave a Reply