Αποστολές

Ως αποστολή θεωρούμε τον εντοπισμό, την εξερεύνηση και χαρτογράφηση σπηλαίων σε μια περιοχή. Συνήθως έχουνε πολυάριθμη συμμετοχή σπηλαιολόγων και διαρκούν περισσότερο από δύο μέρες, χωρίς αυτό να αποκλείει το γεγονός μια αποστολή να διαρκεί και ένα σαβ/κο και με λιγότερα άτομα. Παρακάτω γίνεται αναφορά στις αποστολές του Πρωτέα που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ημερών.

Αποστολές Πρωτέα

Ο Πρωτέας έχει πραγματοποιήσει δύο αποστολές στον Όλυμπο, στο όρος Περιστέρι (Λάκμος), στα Λευκά όρη, στην ευρύτερη περιοχή Πύλης-Ελάτης με επίκεντρο τον Κόζιακα, καθώς και στα Αθαμανικά όρη (Τζουμέρκα).

Πραγματοποίησε την 1η Ελληνική αποστολή στο Βέρμιο, όπου εξερεύνησε και χαρτογράφησε σπήλαια της Περιοχής με επίκεντρο την Τρύπα του Μιχάλη.

Επίσης έχει πάρει μέρος σε σχολή σπηλαιοδιάσωσης στη Ρουμανία, ενώ έχει δράση και σε σπήλαια της Βουλγαρίας.
Μικρότερες αλλά επαναλαμβανόμενες αποστολές έχουνε γίνει σε Παγγαίο, Κοζάνη, Παλιά Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Πιέρια.

Τζουμέρκα 2017

 

Ο σύλλογος πραγματοποίησε πενταήμερη αποστολή τον Ιούλιο στα Τζουμέρκα, στη νότια Πίνδο με επίκεντρο το Ματσούκι. Εξερευνήθηκαν καινούρια σπήλαια, γίνανε χαρτογραφήσεις και φωτογραφήσεις στα περισσότερα από αυτά. Ενημερωθείτε από την έκθεση αποστολής στο τέλος της σελίδας

Βέρμιο 2014

Αφορμή για την 1η Ελληνική αποστολή στο Βέρμιο που έγινε απο τον ΠΡΩΤΕΑ , στάθηκε η χαρτογράφηση του βαθύτερου σπηλαίου της Μακεδονίας, στο Όρος Μενοίκιο (Χιονότρυπα -166 μέτρα) τον Οκτώβριο του 2013.Σύμφωνα με την αναφορά των Γάλλων, (την οποία έστειλε ο Θωμάς Θεοδοσιάδης, μέλος του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. στον Χρήστο Πέννο ,σπηλαιοεξερευνητή και φίλο του ΠΡΩΤΕΑ ο οποίος την κοινοποίησε στον ΠΡΩΤΕΑ, η Τρύπα του Μιχάλη ήταν -195 μέτρα ,αρα αν ίσχυε η χαρτογράφηση τους θα μιλούσαμε για το βαθύτερο βάραθρο της Μακεδονίας.
Οι 2 αποστολές του Βερμίου

Έτσι αποφασίστηκε από τον ΠΡΩΤΕΑ να εξερευνηθεί και να ελεγχθεί η χαρτογράφηση των Γάλλων, ενώ παράλληλα να εξερευνηθούν και χαρτογραφηθούν και άλλα σπήλαια της περιοχής. Κατόπιν μιας έρευνας που έγινε στο διαδίκτυο, ο ΠΡΩΤΕΑΣ επικοινώνησε με τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου (Τ.Ο.Σ.) και του γνωστοποίησε τις προθέσεις και τους σκοπούς της αποστολής που θα γινόταν στην περιοχή του Κ .Βερμίου. Η απάντηση τους ήταν άμεση,ενώ δεσμεύτηκαν να μαζέψουν όσο περισσότερες πληροφορίες και για την Τρύπα του Μιχάλη, και για αλλά σπήλαια στην ευρύτερη περιοχή.

Το team της αποστολής στο Βέρμιο

Τελικά στην αποστολή συμμετείχαν 15 άτομα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες για την καλύτερη οργάνωση της αποστολής, εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν τα σπήλαια της περιοχής, ενώ έγινε και ψαχτήρι στις γύρω περιοχές και για άλλα σπήλαια.Παρά τις αρχικές μας φιλοδοξίες η Τρύπα του Μιχάλη τελικά είναι το 2ο βαθύτερο βάραθρο της Μακεδονίας με -145 μέτρα,ένα άκρως εντυπωσιακό σπήλαιο με θερμοκρασία στου 6°C και υγρασία 99%, ενω η Τρύπα του Σιάμπαλη είναι -32 μέτρα με παραπλήσιες θερμοκρασίες και υγρασία.

Παρά το ψαχτήρι που έγινε και της πληροφορίες δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιο απο τα σπήλαια στην γύρω περιοχή,και θα επανέλθουμε ώστε να γίνει μια διερεύνηση σε βάθος, αφού μαζέψουμε περισσότερες πληροφορίες.

Η μπλούζα της αποστολής

Η αποστολή θεωρείτε επιτυχημένη και θα συνεχιστεί η προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο σύλλογος μάζεψε εμπειρίες, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη μάζωξη, όπου όλοι έχουν ενα κοινό: την αγάπη τους για τα σπήλαια.

Περισσότερα για την αποστολή καθώς και οι ευχαριστίες για τους φίλους μας απο το Σέλι, που πραγματικά μας στήριξαν τόσο πολύ θα βρείτε στο τέλος στην αναφορά της αποστολής για το Βέρμιο.

Όλυμπος 2011-2013

Η πρώτη αποστολή στον Όλυμπο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011. Ο Όλυμπος αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθο ενώ ήτανε καλυμμένος από παγετώνες που βοήθησαν στη διάβρωση και την αποσάρθρωση του ασβεστόλιθου. Κατά συνέπεια, σχηματίστηκαν βάραθρα, οροπέδια και δολίνες, καθώς και απότομες κορυφές. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο αλπικό κομμάτι του Ολύμπου, κοντά στις κορυφές. Εξερευνήθηκαν 7 σπήλαια από τα οποία τα 6 είναι βάραθρα. Βρίσκονται στις κορυφές του Σκολιού, Αγ.Αντωνίου και Προφήτη Ηλία, στα Ζωνάρια και στη θέση Σταυροιτιές. Το μοναδικό οριζόντιο που εξερευνήθηκε είναι κοντά στο καταφύγιο του Αποστολίδη (ΣΕΟ). Εξερεύνηση έγινε και στα Μεγάλα Καζάνια, όπου εντοπίστηκαν κάποιες μικρές οπές στη βάση τους και στην περιοχή του Κακάβρακα. Χαρακτηριστικό τους το μόνιμο (?) χιόνι που έχουν κάποια από αυτά, λόγω του υψομέτρου και του μεγάλου ανοίγματός τους.

Χιονότρυπα:Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βάραθρα του Ολύμπου.

Χιονότρυπα: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βάραθρα του Ολύμπου.

Το καλοκαίρι του 2013 έγινε και δεύτερη αποστολή στην δυτική πλευρά του βουνού. Συγκεκριμένα εξερευνήθηκε το βάραθρο στην κορυφή Κακάβρακα, το βάραθρο Κανάκη και κάποια ακόμα στη μικρή και μεγάλη Γούρνα. Αναφορά της αποστολής θα βρείτε στο τέλος της σελίδας.

Περιοχή Πύλης και Κόζιακας 2011

Ένα σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο στη Θεσσαλία επισκέφτηκε ο Πρωτέας, τον Ιούλιο του 2011, και συγκεκριμένα 6 με 12 Ιουλίου.Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ μετακόμισε στον οικισμό Κοτρώνι της περιοχής Πύλης Τρικάλων.Σκοπός της αποστολής η εξερεύνηση της περιοχής Πύλης και Περτουλίου, στο όρος Κόζιακας, που δομείται κατά 80% σπό ανθρακικά πετρώματα.Βάραθρα, οριζόντια σπήλαια και υπόγειοι ποταμοί, αποτέλεσαν τους στόχους της αποστολής.Όλο αυτό το διάστημα τα μέλη του ΠΡΩΤΕΑ συγκέντρωσαν τα απαραίτητα υλικά όπως: υλικά αρματώματος, σχοινιά, ζώνες, χαρτογραφικά υλικά (μετροταινίες, πυξίδες, αποστασιόμετρα, γραφική ύλη), gps, χάρτες, φωτογραφικές μηχανές, τρίποδες, υλικά διαβίωσης (κατσαρολικά, γκαζάκια, τροφή, σκηνές, υποστρώματα, υπνόσακοι) καθώς και στολές neoprean για την εξερεύνηση των υπόγειων ποταμών.Επίκεντρο της έρευνας ήτανε το άκρως ενδιαφέρον βουνό του Κόζιακα, ο Ίταμος με το βαθύτερο βάραθρο της περιοχής (μέχρι στιγμής), ενώ έγιναν επισκέψεις στα χωριά Κοτρώνι, Δέση, Πύρρα, Αγ.Προκόπιο κ.α, ενώ μία μέρα αφιερώθηκε στα “ενδότερα” της Πίνδου, στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Γενικά πολλά υποσχόμενη περιοχή με έντονα καρστικοποιημένα ανθρακικά πετρώματα. Τέλος υπάρχουν και κάποια υπόγεια ποτάμια, γνωστά και μη.

Άρθρο για τον Κόζιακα θα βρείτε  και στο 5ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού του συλλόγου, σελ. 5 που βρίσκεται στην ηλεκτρονικη μας Βιβλιοθήκη.
Αναφορά της αποστολής θα βρείτε στο τέλος της σελίδας.
Αποστολή στον Κόζιακα, 2011

Η Τρύπα του Βολιώτη, ενδιαφέρον βάραθρο στον Κόζιακα,  Περιοχή Πύλης και Κόζιακας 2011Η Τρύπα του Βολιώτη, ενδιαφέρον βάραθρο στον Κόζιακα

Όρος Περιστέρι (Λάκμος) 2011

Τον Αύγουστο του 2011 έλαβε χώρα η αποστολή στο Περιστέρι. Αρκετά εκτεταμένος ορεινός όγκος ανήκει στην κεντρική Πίνδο και αποτελεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στα Τρίκαλα και στα Γιάννενα. Γεμάτο αλπικά οροπέδια, δολίνες και καταβόθρες, έχει ως σήμα κατατεθέν τη λίμνη Βερλίγκα στα 2000μ με τους μαιάνδρους της. Στην ευρύτερη περιοχή της Βερλίγκας επικεντρώθηκαν και οι έρευνες της αποστολής, η οποία δείχνει να έχει επηρρεαστεί από παγετώνες και κυρίως από την έντονη καρστική διάβρωση. Το βουνό αποστραγγίζει πολλά νερά στον Άραχθο, ενώ από αυτό πηγάζουν ο Αχελώος και ο Καλαρίτικος (Χρούσιας) ποταμός. Φορτωμένο με χιόνια αρκετούς μήνες το χρόνο κρατάει καλά τα μυστικά του και σίγουρα έχει να δώσει αρκετά σπήλαια ακόμα.  Αναφορά της αποστολής θα βρείτε στο τέλος της σελίδας.

ΒερλίγκαΒερλίγκα

Λευκά Όρη 2011


Περιγραφή και αναφορά της αποστολής προσεχώς

12ο Διεθνές Συνέδριο Σπηλαιοδιάσωσης, Βουλγαρία 2011

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ στη Βουλγαρία για το 12ο Διεθνές Συνέδριο Σπηλαιοδιάσωσης 2011 το οποίο οργάνωσε η Βουλγάρικη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία για λογαριασμό της επιτροπής σπηλαιοδιάσωσης της UIS, στην Μονή Ντρυάνοβο της Βουλγαρίας στις 8-15 Μαΐου 2011. Εξερευνήθηκαν οριζόντια και κατακόρυφα σπήλαια,όπως το σπήλαιο Duhla ,σπήλαιο Kolkina  και το σπήλαιο Temna , εντυπωσιακά είναι η αλήθεια, οι διανυκτερεύσεις έγιναν σε βουνά κοντά στην ευρύτερη περιοχή της Σόφιας, ενώ πραγματοποιήθηκε εξάσκηση στις τεχνικές σπηλαιοδιάσωσης, στο πολύσπαστο και στην τυρολέζα. Η φιλοξενία των Βουλγάρων σπηλαιολόγων ήταν από καρδιάς και ελπίζουμε να την ανταποδώσουμε το καλοκαίρι στις αποστολές του ΠΡΩΤΕΑ.

Παλιά και νέα μέλη του ΠΡΩΤΕΑ που συμμετείχαν στην σπηλαιολογική εκδρομή έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά και τις τεχνικές δυσκολίες των σπηλαίων και μελλοντικές αποστολές στη Βουλγαρία θεωρούνται δεδομένες.

12ο Διεθνές Συνέδριο Σπηλαιοδιάσωσης, Βουλγαρία 2011

Το team στην Βουλγαρία
Εικόνα από τον σπηλαιοδιάκοσμο στα σπήλαια της Βουλγαρίας

Σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης, Ρουμανία 2011

Μέλη του συλλόγου συμμετείχαν σε σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης στη Ρουμανία, το οποίο έλαβε χώρα στο χωριό Rosi στην επαρχία Bihor από 8 μέχρι 16 Οκτωβρίου.Σε αυτό το διάστημα διδάχτηκαν σπηλαιοδιασωστικές τεχνικές στον βράχο και πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις σε σπήλαια.Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών, κατασκευή θερμού σημείου και αυτοδιάσωση. Επίσης έγινε πρακτική εφαρμογή των τεχνικών αυτών μέσα σε σπήλαια, ενώ την τελευταία μέρα έλαβε χώρα, μία εθνική άσκηση σπηλαιοδιάσωσης με τη συμμετοχή σπηλαιοδιασωστών από όλη την Ρουμανία.
Η εμπειρία αυτή και η τεχνογνωσία θα μεταδοθεί στα μέλη του ΠΡΩΤΕΑ τον επόμενο καιρό με σκοπό τη δημιουργία μιας ικανής ομάδας σπηλαιοδιάσωσης.
Αναφορά της αποστολής ακολουθεί στο τέλος.
Σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης Ρουμανία,2011

Practice στα σχοινιά και σε τεχνικές σπηλαιοδιάσωσης
Κατασκευή θερμού σημείου

Αναφορές Αποστολών

Ekthesi_apostolis_Tzoumerka                            Αποστολή στα Τζουμέρκα, Ιούνιος 2017

Σπηλαιολογική Αναφορά ΒΕΡΜΙΟ 2014 (1) Αποστολή ΠΡΩΤΕΑ_ Βέρμιο 2014 Περιοχή Σελίου
2011-PROTEASCAVE-Olympus-Report Αποστολή ΠΡΩΤΕΑ_ Όλυμπος 2011, Περιοχή Κορυφών
Αποστολή στο “Περιστέρι” Περιοχή Βερλίγκα
Puli_Koziakas_Report Αποστολή ΠΡΩΤΕΑ_Τρίκαλα 2011, Κεντρική Πίνδος
Rescue School, Romania 2011 Σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης, Ρουμανία 2011, Άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης