Αποστολές

Ως αποστολή θεωρούμε τον εντοπισμό, την εξερεύνηση και χαρτογράφηση σπηλαίων σε μια περιοχή. Συνήθως έχουνε πολυάριθμη συμμετοχή σπηλαιολόγων και διαρκούν περισσότερο από δύο μέρες, χωρίς αυτό να αποκλείει το γεγονός μια αποστολή να διαρκεί και ένα σαβ/κο και με λιγότερα άτομα. Παρακάτω γίνεται αναφορά στις αποστολές του Πρωτέα που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ημερών.

Αποστολές Πρωτέα

Χρονικό αποστολών

2010: Η πρώτη αποστολή του συλλόγου έγινε τον Αύγουστο του 2010 στα Λευκά όρη της Κρήτης. Η ομάδα επικεντρώθηκε στο βάραθρο Ατζίνες.

2011: Το 2011 θα είναι μία γεμάτη χρονιά για το σύλλογο, αφού πραγματοποίησε αποστολές σε Όλυμπο, Περιστέρι και Κόζιακα-Ασπροπόταμο. Αρχικά, τον Ιούλη του 2011 στην νότια Πίνδο με επίκεντρο τον Κόζιακα. Τον επόμενο μήνα θα συνεχίσει στον Όλυμπο, στην περιοχή των κορυφών. Τον Αύγουστο θα πάει Περιστέρι από την πλευρά ανατολική πλευρά του και πέριξ της Βερλίγκα.

2013: Το 2013 θα επαναλάβει άλλη μία αποστολή στον Όλυμπο, αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά του.

2014: Οι αποστολές συνεχίζονται στο Βέρμιο, οργανώνοντας την 1η ελληνική αποστολή, όπου εξερεύνησε και χαρτογράφησε τα βάραθρα Τρύπα του Μιχάλη και Τρύπα του Σιάμπαλη.

2017: Πραγματοποίησε δύο αποστολές στα Αθαμανικά όρη, τον Ιούλη και το Σεπτέμβρη, όπου εντόπισε ανεξερεύνητα σπήλαια γύρω από το Ματσούκι, υπόγεια ποτάμια στην πλειοψηφία τους.

2018: Το 2018 θα δοκιμάσει για πρώτη φορά μία οργανωμένη αποστολή στην Τύμφη, μαζί με  ΣΠΕΛΕΟ,  ΣΧΟ Καβάλας και Χείρων. Το επίκεντρο ήτανε το χωριό του Βραδέτου. Το Πάσχα του ίδιου έτους θα επισκεφτεί το Σπήλαιο Γρεβενών.

2019: Είναι η χρονιά που ο σύλλογος κατεβαίνει πιο βαθιά. Το Μάρτη σε μία κοινή αποστολή με το Χείρων από Βόλο θα επισκεφτούν τη Βαλότρυπα, στο όρος Μαυροβούνι, το βαθύτερο της Θεσσαλίας με βάθος -264 μέτρα. Τον Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει τη 2η αποστολή στο Βραδέτο, ολοκληρώνοντας χαρτογραφήσεις και φωτογραφίσεις από την προηγούμενη αποστολή. Παράλληλα θα πατώσει την Τρύπα της Νύφης, ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Τύμφης.

2020: Ο σύλλογος επιστρέφει στον Κόζιακα και στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπόταμου.  Κύριος στόχος η Τρύπα του Βολιώτη.

2021: Αποστολή στο Φτερόλακκα Παρνασσού και στη Νεραιδοσπηλιά.

2022: Γουργούθακας, Κρήτη. Πανελλήνιας εμβέλειας αποστολή στο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας με τη διοργάνωση και συμμετοχή μελών του Πρωτέα.

2022: Ο Πρωτέας θα επισκεφτεί για 2η φορά το εντυπωσιακό σπήλαιο Duhlata στη Βουλγαρία, αλλά και το επίσης πολύ ενδιαφέρον υπόγειο ποτάμι Temnata dupka.

2023: Αποστολή στο Βραδέτο για 3η φορά με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε δύο βάραθρα, τη Χιονότρυπα και του Αη Γιώργη.

Επίσης έχει πάρει μέρος σε σχολή σπηλαιοδιάσωσης στη Ρουμανία, ενώ έχει δράση και σε σπήλαια της Βουλγαρίας. Μικρότερες αλλά επαναλαμβανόμενες αποστολές έχουνε γίνει σε Βροντού, Πέτρα, Παγγαίο, Κοζάνη, Παλιά Καβάλα, Δράμα, Σέρρες.

 

Βραδέτο 2023

Τον Ιούνιο του 2023 ο σύλλογος οργάνωσε την 3η αποστολή στην περιοχή του Βραδέτου. Στόχοι αυτή τη φορά ήτανε τα βάραθρα της Χιονότρυπας και του Αη Γιώργη. Τα σπήλαια αρματώθηκαν και φωτογραφήθηκαν με επιτυχία. Συμμετοχή επίσης και από μέλη της ΕΣΕ ΤοΤΒΕ, ΣΠΟΚ, Υπογαία. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Ζάχαρης Αριστείδης.

Γουργούθακας 2022

Συνολικά 40 σπηλαιολόγοι από 12 συλλόγους υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή η οποία ήταν αμιγώς Ελληνική. Συντονιστές της αποστολής ήταν οι Βαξεβανόπουλος Μάρκος και Σωτηριάδης
Γιώργος ενώ έφορος υλικών ορίστηκε ο Αγγελόπουλος Γιώργος. Οι 13 από τους συμμετέχοντες συμμετείχαν, τόσο στην προαποστολή, όσο και και στην κυρίως αποστολή. Οι κύριοι στόχοι που τέθηκαν για την επιτυχία της αποστολής ήταν:
• Εξερεύνηση, αρμάτωμα και κατάδυση στα δύο σιφώνια
• Λεπτομερής χαρτογράφηση του σπηλαίου με DistoX2
• Φωτογράφηση
• Βιντεοσκόπηση
• Γεωλογική Αποτύπωση
• Δειγματοληψία πανίδας και μικροβίων
• Προώθησης της Σπηλαιολογίας

Φωτογραφικό άλμπουμ από την αποστολή εδώ.

Κόζιακας 2η αποστολή, Οκτώβρης 2020

Βραδέτο 2η αποστολή, Οκτώβρης 2019

Ο σύλλογος οργάνωσε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου τη 2η αποστολή στο Βραδέτο, στους πρόποδες της Τύμφης. Οι στόχοι ήτανε 3 βάραθρα κοντά στο χωριό του Βραδέτου, η Τρύπα της Νύφης βάθους 294 μέτρων, η Τρύπα της Καλόγριας στα -80 μέτρα και το βάραθρο της Σκάλας στα -36 μέτρα, το οποίο χαρτογραφήθηκε κ φωτογραφήθηκε. Ήτανε μία ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή όπου συμμετείχαν 8 μέλη του συλλόγου και ο Τάσος από το ΣΧΟ Καβάλας. Την 1η μέρα το εντυπωσιακό βάραθρο της Νύφης αρματώθηκε μέχρι τα -275 μέτρα, ενώ μία 2η ομάδα αρμάτωσε τα βάραθρα της Καλόγριας και της Σκάλας. Τη 2η μέρα πατώθηκε και ξεαρματώθηκε η Τρύπα της Νύφης. Παράλληλα χαρτογραφήθηκε και έγινε φωτογράφηση. Την 3η μέρα ξεαρματώθηκαν Σκάλα και Καλόγρια και κατόπιν όλη η ομάδα μεταφέρθηκε στο Βοϊδομάτη για ένα γενναίο πλύσιμο υλικών, όπου 650 μέτρα σχοινιών απλώθηκαν στην κοίτη του. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Ζάχαρης Αριστείδης.

Βαλότρυπα, Μάρτης 2019

Μέλη του Πρωτέα και του Χείρωνα εξερευνήσανε το βαθύτερο σπήλαιο της Θεσσαλίας, τη Βαλότρυπα, με βάθος -264 μέτρα στις 23-24 Μάρτη. Το εντυπωσιακό βάραθρο παρουσιάζει δύο εισόδους που ενώνονται στα -80μ. Κατόπιν συνεχίζει από κοινού για άλλα 180μ. Παράλληλα γίνανε χαρτογράφηση και φωτογράφηση. Παρουσιάζει μεγάλες διακλάσεις, οριζόντια τμήματα, πατάρια, τραβέρσες και πολλές μικρές καταβάσεις, που συνθέτουν ένα τεχνικό και εντυπωσιακό βάραθρο. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Σπήλαιο Γρεβενών, Απρίλης 2018

Τον Απρίλη του 2018, τις μέρες του Πάσχα, ο Πρωτέας επισκέφτηκε το Σπήλαιο Γρεβενών. Ήτανε η πρώτη επίσκεψη μελών του συλλόγου με σκοπό να γίνει μία αναγνωριστική αποστολή στα μέρη εκεί. Το Σπήλαιο βρίσκεται επίσης στους πρόποδες του ασβεστολιθικού Όρλιακα που και αυτός ήτανε αντικείμενο έρευνας. Εξερευνήθηκαν το Κελί της Καλόγριας (βραχοσκεπή), η Τρύπα του Περδίκη (βάραθρο) και ο αγωγός Βαϊνάκι. Παράλληλα τα μέλη συλλέξανε πληροφορίες και για μερικά ακόμα σπήλαια στην περιοχή. Τέλος να ευχαριστήσουμε το Λεωνίδα Γκόγκο και τον Ιωάννη Βαβρίτσα για τη φιλοξενία και τις πληροφορίες, καθώς και όσους βοήθησαν στη σπηλαιολογική έρευνα. Μία 2η αποστολή στο μέλλον θα συμπληρώσει κάποιες εκκρεμότητες που έχουνε μείνει. Υπεύθυνος της αποστολής ήτανε ο Ζάχαρης Αριστείδης.

Βραδέτο, Τύμφη, Φλεβάρης 2018

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Βραδέτου, που βρίσκεται στη νότια απόληξη του όρους Τύμφη στα 1350 μέτρα υψόμετρο. Οι στόχοι της αποστολής ήτανε η κατάβαση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση 5 βαράθρων που βρίσκονται αρκετά κοντά στο χωριό. Η διάρκεια της αποστολής ήτανε από το Παρασκευή 16 Φλεβάρη μέχρι Δευτέρα 19 Φλεβάρη. Στην αποστολή συμμετείχαν 17 άτομα, μέλη τεσσάρων σπηλαιολογικών συλλόγων: Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης “Πρωτέας” από Θεσσαλονίκη, ΣΠΕΛΕΟ από Αθήνα, ΣΧΟ Καβάλας και Ε.Σ.Ε.Θ. Χείρων από Βόλο. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Ζάχαρης Αριστείδης.

Αθαμανικά όρη, Μελισσουργοί, Σεπτέμβρης 2017

Η 2η αποστολή στα μέρη έλαβε χώρα 29 Σεπτεμβρίου με 02 Οκτωβρίου , η οποία είχε και τη στήριξη του δήμου βορείων Τζουμέρκων. Η διαμονή έγινε στο φιλόξενο καταφύγιο Μελισσουργών. Σύνολο συμμετείχαν 10 άτομα, 5 από τον Πρωτέα, 4 από το Χείρων και ένα από τη Σ.Ο. Καβάλας. Προχώρησε η εξερεύνηση/χαρτογράφηση σε Γαλάζιο Νερό και υπόγειο ποτάμι Κηπίνας. Επιπλέον χαρτογραφήθηκε η Ανεμότρυπα και εξερευνήθηκαν τρία μικρά σπήλαια σε Ματσούκι (Μπαντίκα), στο Αμπελοχώρι (Γκαιλότρυπα) και στη Σκούπα (Μάννα). Επίσης έγινε μία πρώτη επαφή με τον ορεινό όγκο του Ξηροβουνίου. Υπεύθυνος της αποστολής ήτανε ο Ζάχαρης Αριστείδης.

Αθαμανικά όρη, Ματσούκι, Ιούλης, 2017

Ο σύλλογος πραγματοποίησε πενθήμερη αποστολή τον Ιούλιο του 2017 στη νότια Πίνδο με επίκεντρο το Ματσούκι. Συμμετείχαν 13 άτομα από τρεις διαφορετικούς συλλόγους (Πρωτέας, Χείρων, ΕΣΕ ΤοΤΒΕ). Η διαμονή έγινε στη μονή Βύλιζας, κοντά στο Ματσούκι με τη μοναδική θέα. Εξερευνήθηκαν καινούρια σπήλαια όπως το Γαλάζιο Νερό και το Γκούβα Μάρε. Γίνανε χαρτογραφήσεις και φωτογραφήσεις, ενώ εξερευνήθηκε και μία περιοχή στον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας με μικρά βάραθρα στα 1900 μέτρα. Ακόμα η ομάδα χαρτογράφησε τη μονή Κηπίνας και πραγματοποιήθηκε υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση στο υπόγειο ποτάμι που βρίσκεται δίπλα στο δρόμο, εξερευνώντας ένα τμήμα του πλημμυρισμένου αγωγού. Τέλος έγινε επίσκεψη και στο τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Ζάχαρης Αριστείδης.

Αθαμανικά όρη, Απρίλης Πάσχα 2017

Πρόκειται για αναγνωριστική αποστολή. Μέλη του συλλόγου έχοντας επαφή με την περιοχή είχανε εξερευνήσει στον παρελθόν το σπήλαιο του Κατσαντώνη και τη μονή Κηπίνας. Το Πάσχα του 2017 έγινε μία πιο συντονισμένη καταγραφή από τρία μέλη ετοιμάζοντας το έδαφος στις αποστολές που θα ακολουθούσαν. Τα μέλη αναζήτησαν την Τρύπα της Λοβής κοντά στο χωριό του Καταρράκτη, η οποία τελικά μπαζώθηκε από φερτά υλικά και έκανε έρευνα στο χωριό της Μικροσπηλιάς, όπου συνέλεξε πληροφορίες για δύο σπήλαια. Έγινε χαρτογράφηση και φωτογράφηση στο υπόγειο ποτάμι του Σταφυλά κοντά στο Ματσούκι και μαζεύτηκαν πληροφορίες για τρία ακόμα σπήλαια στην περιοχή. Τέλος έγινε εξερεύνηση στο υπόγειο ποτάμι της Κλίφκης, κοντά στο Καλέντζι. Συμμετοχή στην εξερευνητική αποστολή είχαν οι Ζάχαρης Αριστείδης, Μυλωνά Ιωάννα, Τουμπίδης Θανάσης.

Βέρμιο 2014

Αφορμή για την 1η Ελληνική αποστολή στο Βέρμιο που έγινε από τον Πρωτέα, στάθηκε η χαρτογράφηση του βαθύτερου σπηλαίου της Μακεδονίας, στο όρος Μενοίκιο (Χιονότρυπα -166 μέτρα) τον Οκτώβριο του 2013. Σύμφωνα με την αναφορά των Γάλλων, η Τρύπα του Μιχάλη ήταν -195 μέτρα, άρα αν ίσχυε η χαρτογράφηση τους θα μιλούσαμε για το βαθύτερο βάραθρο της Μακεδονίας. Έτσι αποφασίστηκε να εξερευνηθεί και να ελεγχθεί η χαρτογράφηση των Γάλλων, καθώς και άλλα σπήλαια της περιοχής. Κατόπιν μιας έρευνας που έγινε στο διαδίκτυο, ο ΠΡΩΤΕΑΣ επικοινώνησε με τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου (Τ.Ο.Σ.) και γνωστοποίησε τις προθέσεις και τους σκοπούς της αποστολής που θα γινόταν στην περιοχή του Κ .Βερμίου. Η απάντηση τους ήταν άμεση, ενώ δεσμεύτηκαν να μαζέψουν όσο περισσότερες πληροφορίες και για την Τρύπα του Μιχάλη, και για αλλά σπήλαια στην ευρύτερη περιοχή. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Γιώργος Σωτηριάδης. Στην αποστολή συμμετείχαν 15 άτομα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες για την καλύτερη οργάνωση της αποστολής, εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν τα σπήλαια της περιοχής, ενώ έγινε και ψαχτήρι στις γύρω περιοχές και για άλλα σπήλαια. Παρά τις αρχικές μας φιλοδοξίες η Τρύπα του Μιχάλη τελικά είναι το 2ο βαθύτερο βάραθρο της Μακεδονίας με -145 μέτρα ,ένα άκρως εντυπωσιακό σπήλαιο με θερμοκρασία στου 6°C και υγρασία 99%, ενώ η Τρύπα του Σιάμπαλη είναι -32 μέτρα με παραπλήσιες θερμοκρασίες και υγρασία.

Όλυμπος 2013

Το καλοκαίρι του 2013 έγινε και δεύτερη αποστολή, αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά του βουνού. Συγκεκριμένα εξερευνήθηκε το βάραθρο στην κορυφή Κακάβρακα, το βάραθρο Κανάκη και κάποια ακόμα στη μικρή και μεγάλη Γούρνα.

Όλυμπος 2011

Η πρώτη αποστολή στον Όλυμπο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011. Ο Όλυμπος αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθο ενώ ήτανε καλυμμένος από παγετώνες που βοήθησαν στη διάβρωση και την αποσάθρωση του ασβεστόλιθου. Κατά συνέπεια, σχηματίστηκαν βάραθρα, οροπέδια και δολίνες, καθώς και απότομες κορυφές. Το 2011 η έρευνα επικεντρώθηκε στο αλπικό κομμάτι του Ολύμπου, κοντά στις κορυφές. Εξερευνήθηκαν 7 σπήλαια από τα οποία τα 6 ήτανε βάραθρα. Βρίσκονται στις κορυφές του Σκολιού, Αγ.Αντωνίου και Προφήτη Ηλία, στα Ζωνάρια και στη θέση Σταυροϊτιές. Το μοναδικό οριζόντιο είναι κοντά στο καταφύγιο του Αποστολίδη (ΣΕΟ). Εξερεύνηση έγινε και στα Μεγάλα Καζάνια, όπου εντοπίστηκαν κάποιες μικρές οπές στη βάση τους και στην περιοχή του Κακάβρακα. Χαρακτηριστικό τους το μόνιμο  χιόνι που έχουν κάποια από αυτά, λόγω του υψομέτρου και του μεγάλου ανοίγματός τους. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Περιοχή Ασπροποτάμου / Κόζιακας, νότια Πίνδος, 2011

Η διαμονή έγινε στο Κοτρώνι κοντά στην Πύλη Τρικάλων. Σκοπός της αποστολής ήτανε η εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής του Ασπροποτάμου, καθώς και του Κόζιακα που δομείται κατά 80% από ανθρακικά πετρώματα. Στον Κόζιακα έγινε κατάβαση στην Τρύπα του Βολιώτη, η οποία και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τον πάτο του εντυπωσιακού βαράθρου. Εντοπίστηκε το σπήλαιο Αλμπίνη, ενώ ο σύλλογος συνέλεξε πληροφορίες και για άλλα σπήλαια όπως το Πιτσινίσι και μία Χιονότρυπα.  Στον Ίταμο έγινε κατάβαση στην Κουδουνότρυπα, το βαθύτερο βάραθρο της περιοχής. Στο Χαλίκι εντοπίστηκε η Γκούβα του Πούλιου και στην Πύρρα εξερευνήθηκε το ενδιαφέρον υπόγειο ποτάμι Καζάνια. Έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια για τον εντοπισμό της Λέγκως, υπόγειο ποτάμι κοντά στη Δέση. Γενικά πολλά υποσχόμενη περιοχή. Υπεύθυνος αποστολής ήτανε ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Όρος Περιστέρι (Λάκμος) 2011

Τον Αύγουστο του 2011 έλαβε χώρα αποστολή στο Περιστέρι. Η βάση της κατασκήνωσης ήτανε κοντά στο Χαλίκι. Αρκετά εκτεταμένος ορεινός όγκος ανήκει στη νότια Πίνδο και αποτελεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στα Τρίκαλα και στα Γιάννενα. Γεμάτο αλπικά οροπέδια, δολίνες και καταβόθρες, έχει ως σήμα κατατεθέν τη λίμνη Βερλίγκα στα 2000μ με τους μαιάνδρους της. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη δυτική πλευρά του βουνού, με επίκεντρο τη Βερλίγκα. Το βουνό αποστραγγίζει πολλά νερά στον Άραχθο, ενώ από αυτό πηγάζουν ο Αχελώος και ο Καλαρίτικος (Χρούσιας) ποταμός. Φορτωμένο με χιόνια αρκετούς μήνες το χρόνο κρατάει καλά τα μυστικά του και σίγουρα έχει να δώσει αρκετά σπήλαια ακόμα.

Λευκά Όρη, Κρήτη 2010

Η αποστολή έλαβε χώρα τον Αύγουστο στην περιοχή του Ατζινόλακκου στα Λευκά όρη και κράτησε επτά μέρες. Η κατασκήνωση ήτανε στα 1500 μέτρα υψόμετρο. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο βάραθρο Ατζίνες με βάθος 200 μέτρα.

12ο Διεθνές Συνέδριο Σπηλαιοδιάσωσης, Βουλγαρία 2011

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ στη Βουλγαρία για το 12ο Διεθνές Συνέδριο Σπηλαιοδιάσωσης 2011 το οποίο οργάνωσε η Βουλγάρικη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία για λογαριασμό της επιτροπής σπηλαιοδιάσωσης της UIS, στην Μονή Ντρυάνοβο της Βουλγαρίας στις 8-15 Μαΐου 2011. Εξερευνήθηκαν οριζόντια και κατακόρυφα σπήλαια,όπως το σπήλαιο Duhla ,σπήλαιο Kolkina  και το σπήλαιο Temna. Οι διανυκτερεύσεις έγιναν σε βουνά κοντά στην ευρύτερη περιοχή της Σόφιας, ενώ πραγματοποιήθηκε εξάσκηση στις τεχνικές σπηλαιοδιάσωσης, στο πολύσπαστο και στην τυρολέζα. Η φιλοξενία των Βουλγάρων σπηλαιολόγων ήταν από καρδιάς και ελπίζουμε να την ανταποδώσουμε το καλοκαίρι στις αποστολές του ΠΡΩΤΕΑ. Παλιά και νέα μέλη του ΠΡΩΤΕΑ που συμμετείχαν στην σπηλαιολογική εκδρομή έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά και τις τεχνικές δυσκολίες των σπηλαίων.

Σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης, Ρουμανία 2011

Μέλη του συλλόγου συμμετείχαν σε σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης στη Ρουμανία, το οποίο έλαβε χώρα στο χωριό Rosi στην επαρχία Bihor από 8 μέχρι 16 Οκτωβρίου.Σε αυτό το διάστημα διδάχτηκαν σπηλαιοδιασωστικές τεχνικές στον βράχο και πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις σε σπήλαια.Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών, κατασκευή θερμού σημείου και αυτοδιάσωση. Επίσης έγινε πρακτική εφαρμογή των τεχνικών αυτών μέσα σε σπήλαια, ενώ την τελευταία μέρα έλαβε χώρα, μία εθνική άσκηση σπηλαιοδιάσωσης με τη συμμετοχή σπηλαιοδιασωστών από όλη την Ρουμανία.
Σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης Ρουμανία,2011

Practice στα σχοινιά και σε τεχνικές σπηλαιοδιάσωσης
Κατασκευή θερμού σημείου

Αναφορές Αποστολών

Βραδέτο, 3η αποστολή                 Ζαγόρι, Τύμφη, Οκτώβρης 2023

Γουργούθακας                                Κρήτη, Αύγουστος 2022

Κόζιακας, 2η αποστολή Ελάτη/Κόζιακας, Οκτώβρης 2020
Βραδέτο, 2η αποστολή Ζαγόρι, Βραδέτο Οκτώβρης 2019
Αποστολή Βαλότρυπα Όρος Μαυροβούνι, δήμος Κεραμιδίου, Μαγνησία, Μάρτης 2019
Αποστολή Βραδέτο Ζαγόρι, Βραδέτο, Φλεβάρης 2018
Αποστολή Σπήλαιο Σπήλαιο Γρεβενών, Απρίλης 2018
Τζουμέρκα, 2η αποστολή Αποστολή στους Μελισσουργούς, Σεπτέμβριος 2017
Τζουμέρκα, 1η αποστολή Αποστολή στο Ματσούκι, Ιούνιος 2017
Αναγνωριστική, Τζουμέρκα Έρευνες στα Τζουμέρκα, Απρίλης 2017
Αναφορά Βέρμιο Βέρμιο 2014 Περιοχή Σελίου
Olympus-Report Όλυμπος 2011, Περιοχή Κορυφών
Αποστολή στο Περιστέρι Λάκμος, περιοχή Βερλίγκα, νότια Πίνδος
Puli_Koziakas_Report Τρίκαλα 2011, νότια Πίνδος
Rescue School, Romania 2011 Σχολείο Σπηλαιοδιάσωσης, Ρουμανία 2011, Άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης