Ραδόνιο – Το φυσικό ραδιενεργό αέριο

Μια ακόμη παρουσίαση – συζήτηση στα γραφεία του συλλόγου μας, αυτή τη φορά για ένα θέμα λίγο διαφορετικό από αυτά που είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τα προηγούμενα χρόνια….
Τη Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, καλέσαμε τον Δρ Ιωάννη Καΐσα, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ., να συζητήσουμε για το ραδόνιο, τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, την εκροή του ραδονίου από το υπέδαφος, την συγκέντρωσή του σε κλειστούς χώρους και τους τρόπους μετρίασης υψηλών συγκεντρώσεων. Φυσικά ακολούθησε συζήτηση για τη σχέση του ραδονίου με τα σπήλαια και για το αν και πόσο επηρεαζόμαστε εμείς οι σπηλαιοεξερευνητές!
Λίγα λόγια για το ραδόνιο 222: είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο που είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο, προέρχεται από τη διάσπαση του ουρανίου 238 και βρίσκεται στα πετρώματα. Το ραδόνιο διαχέεται από τα πετρώματα και συσσωρεύεται σε κλειστούς χώρους σε επίπεδα συγκεντρώσεων που ποικίλουν, ανάλογα με το γεωλογικό υπόστρωμα και την κατασκευή (όταν πρόκειται για κτίριο). Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το ραδόνιο του αέρα των εσωτερικών χώρων είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο ποσοστό της φυσικής έκθεσης σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Η εισπνοή αέρα με μεγάλες συγκεντρώσεις ραδονίου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια αλληλεπίδραση του καπνίσματος με το ραδόνιο: Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε ένα περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση ραδονίου.
Ευχαριστούμε πολύ τον Δρ Ιωάννη Καΐσα για την αποδοχή της πρόσκλησης, τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας και τη τόσο εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε!
Επισυνάπτουμε τη Παρουσίαση Ραδόνιο σε μορφή pdf.

Leave a Reply