Σεμινάρια Σπηλαιολογίας

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, συνήθως την άνοιξη (Μάρτιος-Μάϊος), ενώ τα Σαβ/κα οργανώνονται αποστολές.  Αν ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια ή να ακολουθήσεις στις αποστολές μας, παρακαλούμε επικοινώνησε μαζί μας, (από την φόρμα επικοινωνίας )  για να αφήσεις τα στοιχεία σου έτσι ώστε να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα σεμινάρια, αποστολές – εκδρομές, αλλά και μελλοντικές εκδηλώσεις του ΠΡΩΤΕΑ.

Για τα σεμινάρια οι θεματικές ενότητες των θεωρητικών μαθημάτων καλύπτουν τα εξής θέματα:
Όροι και έννοιες της Σπηλαιολογίας, Ιστορία της Σπηλαιοεξερεύνησης, Υλικά και Τεχνικές Σπηλαιοεξερεύνησης, Γεωλογία, Καρστικά Φαινόμενα, Γένεση Σπηλαίων, Στοιχεία Πρώτων Βοηθειών, Αρχαιολογία και Σπήλαια, Οργάνωση Σπηλαιολογικών Αποστολών, Χαρτογράφηση Σπηλαίων και Χρήση Χαρτών, Παλαιοντολογία , Υποβρύχια Σπηλαιοεξερεύνηση, Βιοσπηλαιολογία, Προστασία Σπηλαιολογικού Πλούτου, Συντήρηση Σπηλαιοθεμάτων κ.ά.
Επίσης πραγματοποιούνται και πρακτικές ασκήσεις, σε οριζόντια και κατακόρυφα σπήλαια που εξασκούνται τεχνικές χαρτογράφησης, φωτογράφησης, τεχνικές εκμάθησης μονού σχοινιού για κατάβαση βαράθρων, κόμποι, πρώτες βοήθειες κ.α.

Οργανώνονται επίσης και πολυήμερες αποστολές, δράσεις σαββατοκύριακου, καθώς και ημερήσιες εξορμήσεις στο Ρετζίκι για την εξάσκηση της τεχνικής μονού σχοινιού. Σε εύκολα σπήλαια μπορείς να λάβεις μέρος στην αποστολή για μια πρώτη γνωριμία με τον υπόγειο κόσμο.

1ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτιος 2010


Το 1o Σεμινάριο σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010, στο Πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας. Ουσιαστικά σηματοδότησε και την έναρξη της δράσης του ΠΡΩΤΕΑ. Η συμμετοχή ήταν αρκετά ελπιδοφόρα και δυνατή, αφού 22 άτομα πέρασαν 2 μήνες περίπου παρέα με τους εκπαιδευτές τους, σε μια σειρά από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Υπεύθυνος του 1ου Σεμιναρίου ήταν ο Βαξεβανόπουλος Μάρκος, που με μεγάλη ευχαρίστηση είδε αρκετούς νέους σπηλαιοεξερευνητές να έχουν αγαπήσει την Σπηλαιολογία και να γίνονται κομμάτι του Συλλόγου.Σπήλαιο Νυχτερίδων, Μάρτιος 2010Σπήλαιο Μελισσότρυπας, Απρίλιος 2010

Σπήλαιο Σύμπλεγμα Αριδαίας4Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ _17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΣΠΗΛΑΙΑ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ
2Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ _21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΥ ΣΧΟΥΝΙΟΥ, ΡΕΤΖΙΚΙ

2Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ _21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΥ ΣΧΟΥΝΙΟΥ, ΡΕΤΖΙΚΙ

Απονομή 1ου Σεμιναρίου, 2010
Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα του 1ου  Σεμιναρίου, με μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.
Programma 2010 SEMINARIA ΠΡΩΤΕΑΣ

2o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Οκτώβριος 2010

Το 2ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε  τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2010, στα γραφεία του ΠΡΩΤΕΑ. Μέσα σε μόλις 6 μήνες η αποδοχή του κόσμου είναι αυτή που κάνει τα μέλη του Συλλόγου να πραγματοποιήσουν και το 2ο Σεμινάριο. Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός για ένα νέο σύλλογο, καθώς και η διάδοση της σπηλαιολογίας και η στελέχωση με νέους σπηλαιοεξερευνητές αποτελούν ίσως τα καλύτερα κίνητρα για τα μέλη του ΠΡΩΤΕΑ ώστε να διοργανώσουν τόσο κοντά άλλο ένα Σεμινάριο. Στο 2ο Σεμινάριο συμμετέχουν 8 άτομα,όπου με Υπεύθυνο Σεμιναρίου τον Σωτηριάδη Γεώργιο θα λάβουν μια άρτια εκπαίδευση τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο με περισσότερα σπήλαια έτοιμα να υποδεχτόυν τους νέους σπηλαιοεξερευνητές
Εικόνα απο το πρακτικό μάθημα πρώτες βοήθειες,2ο Σεμινάριο 2010

Η εκπαίδευση ξεκινάει με τον εκπαιδευτή να δείχνει τις τεχνικές

Εικόνα απο την εκπαίδευση λίγο πριν τα βάραθρα της Αριδαίας,2ο Σεμινάριο 2010
Λόγια τόνωσης ηθικού πριν την κατάβαση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των πρακτικών ασκήσεων του 2ου Σεμιναρίου στο καρστικό πεδίο Κεφαλοβρύσου στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας. Εξερευνήθηκε σχεδόν ολόκληρο το σπήλαιο, ενώ ακολούθησε φαγοπότι και διανυκτέρευση στο βουνό. Ακολουθεί μια τελευταία πρακτική άσκηση όπου οι εκπαιδευόμενοι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα σπήλαιο που θα τους υποδειχθεί να εντοπίσουν, χαρτογραφήσουν και φωτογραφήσουν, πλέον μόνοι τους.
2ο Σεμινάριο, σπήλαιο Μελισσότρυπας 2010

Πρακτική άσκηση εκπαιδευομέμων 2ου σεμιναρίου
Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα του 2ου Σεμιναρίου
Πρόγραμμα 2ου Σεμιναρίου Οκτ- Νοεμ 2010

1o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Β' Βαθμού, Σεπτέμβριος 2011

Παράλληλα με την δράση του Συλλόγου στην στελέχωση νέων σπηλαιοεξερευνητών με τα Σεμινάρια Α’ Βαθμού, ο ΠΡΩΤΕΑΣ πραγματοποίησε και το 1ο Σεμινάριο Β’ Βαθμού για την εκπαίδευση σε προχωρημένο επίπεδο των παλαιότερων μελών, αναγκαίο για την αρτιότερη εκπαίδευση στα Σεμινάρια Α’ Βαθμού. Στο 1ο Σεμινάριο Β’ Βαθμού συμμετείχαν 8 παλαιά μέλη του Συλλόγου, υπο την καθοδήγηση του Βαξεβανόπουλου Μάρκου και των εκπαιδευτών.

Ο σύλλογος, πραγματοποίησε  άσκηση στο καρστικό πεδίο του Κεφαλοβρύσου Ελασσόνας. Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι το Σάββατο, ήταν υπεύθυνοι να συνοδεύσουν με ασφάλεια μια μικρή ομάδα 3 νέων σπηλαιοεξερευνητών (εκπαιδευόμενοι των σεμιναρίων του Χείρωνα Βόλου που πραγματοποιούσαν σεμινάριο εκείνο το διήμερο) μέσα στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας, ενώ την Κυριακή έπρεπε να εντοπίσουν, αρματώσουν και χαρτογραφήσουν βάραθρα της περιοχής. Ολοκληρώθηκε έτσι ο πρώτος κύκλος θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος κατά τον οποίο οι εκπαιδευόμενοι θα αρματώνουν βάραθρα μόνοι τους με την επίβλεψη του εκπαιδευτή και των βοηθών εκπαιδευτών.

Επίβλεψη από τον εκπαιδευτή
Τα υλικά μας είναι το Α και το Ω
Σύσσωμο το team

3o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτιος 2012

Το 3ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο – Μάιο 2012 στα γραφεία του Συλλόγου,ενώ μόνο το εισαγωγικό μάθημα έγινε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα “Τα ομορφότερα Σπήλαια της Ελλάδας και του κόσμου” από τον Υπ. Διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο,(για την διάλεξη ενημερωθείτε από την καρτέλα μας  Ημερίδες – Εκδηλώσεις.) με μεγάλη επιτυχία αφού η αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, γέμισε με κόσμο όλων των ηλικιών που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον υπόγειο κόσμο των σπηλαίων.

Η διάλεξη αποτέλεσε προπομπό και εισαγωγικό μάθημα για το 3ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας που ξεκίνησε 7 Μαρτίου 2012. Οι εγγραφές έγιναν και μαζεύτηκε μια δυνατή ομάδα  απο 12 άτομα, που ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει στο υπόγειο ταξίδι και με το πέρας των σεμιναρίων, βοηθώντας τον ΠΡΩΤΕΑ στην καταγραφή όλων των σπηλαιομορφών της Β.Ελλάδας.Υπεύθυνος Σεμιναρίου ήταν ο Σωτηριάδης Γεώργιος.

Στο παρακάτω χάρτη, οι εκδρομές που  πραγματοποιήθηκαν σε μη τουριστικά αξιοποιημένα σπήλαια στα πλαίσια του σεμιναρίου.

Πρόγραμμα εκδρομών 3ου Σεμιναρίου , Μάρτιος 2012

Με ενδιαφέρον και αρκετό ενθουσιασμό τα νέα μέλη ακολούθησαν σε κάθε εκδρομή, και με οδηγό τα θεωρητικά μαθήματα εκπαιδεύτηκαν σε γνωστικά αντικείμενα όπως:

 • Σπηλαιογένεση (συνθήκες σχηματισμού σπηλαίων)
 • Εντοπισμός σπηλαιοθεμάτων και ανάλυση δημιουργίας τους
 • Χαρτογράφηση σπηλαίων
 • Εντοπισμός θέσης μας, με χάρτη και πυξίδα
 • Προσανατολισμός τη νύχτα
 • Οργάνωση ομάδων
 • Διατροφή
 • Ορεινή διαβίωση
 • Πρώτες βοήθειες
 • Θερμό σημείο και αντιμετώπιση κινδύνων
 • Φωτογράφηση σε συνθήκες σπηλαίων

Επτάμυλοι, Σέρρες 2012

Χαρτογράφηση στο σπήλαιο Επταμύλων,2012

Μάθημα Φωτογράφησης, Σπήλαιο Αρκουδοσπηλιά, 2012
Μάθημα Φωτογράφησης, Σπήλαιο Αρκουδοσπηλιά, 2012Οι πάντα φιλόξενοι ''φίλοι'' μας!!Φωλιά νυχτερίδων, Σπήλαιο Αρκουδοσπηλιάς Αριδαίας, 2012Τρύπα Περιστερίου, Ξηρολίμνη Κοζάνης 2012Τρύπα Περιστερίου, Ξηρολίμνη Κοζάνης 2012
Εξερεύνηση παντού...
Ρετζίκι, εκπαίδευση στα σχοινιά και στην τεχνική μονού σχοινιού, 2012
Μετά και απο το πλύσιμο των υλικών οι εκπαιδευόμενοι μες την τρελή χαρα, Αριδαία 2012

4o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Φεβρουάριος 2013

Το 4ο Ανοιχτό Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2013 στα γραφεία του συλλόγου.
Το σεμινάριο σπηλαιολογίας περιελάμβανε ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.Σκοπός ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θεωρητικά μαθήματα, όπως Γεωλογία, Αρχαιολογία, Βιολογία σπηλαίων, Τεχνικές χαρτογράφησης και φωτογράφησης, Μαθήματα πρώτων βοηθειών, Οργάνωση σπηλαιολογικών αποστολών και Ορεινή διαβίωση. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε  εξερεύνηση σπηλαίων και εκμάθηση τεχνικής μονού σχοινιού. Με 10 συμμετέχοντες το σεμινάριο ξεκίνησε το ταξίδι στον Υπόγειο Κόσμο, και με τους υπευθύνους του Σεμιναρίου Κονίδη Γεώργιο και Κιουρεξίδου Ευγενία, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν αρκετά καλά τον όμορφο Υπόγειο κόσμο.

Στο παρακάτω χάρτη, οι εκδρομές που  πραγματοποιήθηκαν σε μη τουριστικά αξιοποιημένα σπήλαια στα πλαίσια του σεμιναρίου.

σεναρια2 2013 (1)

 

 

P1100720

5o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Φεβρουάριος 2014

Το 5ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο – Μάιο 2014, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.Η συνεργασία της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ με την  Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη είχε αρχίσει παλαιότερα με τα ταξίδια στον Υπόγειο Κόσμο, και συνεχίστηκε και με την δωρεά της αίθουσας παρουσιάσεων, από την γραμματεία της Βιβλιοθήκης για τα σεμινάρια του ΠΡΩΤΕΑ.
7 Σαββατοκύριακα, 4 Διανυκτερεύσεις, πολλά οριζόντια σπήλαια,πολλά βάραθρα και πολύ διάθεση από 10 συμμετέχοντες συνετέλεσαν  σε ένα άκρως επιτυχημένο σεμινάριο. Υπεύθυνος Σεμιναρίου ήταν ο Βασιλονικολός Ευάγγελος που με χαρά είδε πολλά από τα νέα μέλη να μετέχουν στις δράσεις του ΠΡΩΤΕΑ και μετά το πέρας του σεμιναρίου.

6o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2015

Το 6ο Ανοιχτό Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2015 στα γραφεία του συλλόγου στις 40 Εκκλησιές.
Το σεμινάριο σπηλαιολογίας περιελάμβανε ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.Σκοπός ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θεωρητικά μαθήματα, όπως Γεωλογία, Αρχαιολογία, Βιολογία σπηλαίων, Τεχνικές χαρτογράφησης και φωτογράφησης, μαθήματα πρώτων βοηθειών, οργάνωση σπηλαιολογικών αποστολών και ορεινή διαβίωση. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε  εξερεύνηση σπηλαίων και εκμάθηση τεχνικής μονού σχοινιού με εκκίνηση το Ρετζίκι. Με 5 συμμετέχοντες το σεμινάριο ξεκίνησε το ταξίδι στον Υπόγειο Κόσμο, και με υπευθύνους τους Ζάχαρη Αριστείδη και Κιουρεξίδου Ευγενία.

7o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2016

Ολοκληρώθηκε το 7ο σεμινάρια του Πρωτέα με 9 εκπαιδευόμενους. Υπεύθυνοι ήτανε η Ιωάννα Μυλωνά και ο Ζάχαρης Αριστείδης.

8o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2017

Με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο σεμινάριο του Πρωτέα! Το σεμινάριο περιελάμβανε ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.Σκοπός ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θεωρητικά μαθήματα, όπως Γεωλογία, Αρχαιολογία, Βιολογία σπηλαίων, τεχνικές χαρτογράφησης και φωτογράφησης, μαθήματα πρώτων βοηθειών, οργάνωση σπηλαιολογικών αποστολών και ορεινή διαβίωση. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε  εξερεύνηση σπηλαίων και εκμάθηση τεχνικής μονού σχοινιού με εκκίνηση το Ρετζίκι. Ο Κορύλοβος και το Τετράστομο ήτανε τα βάραθρα που κατέβηκαν οι εκπαιδευόμενοι. Υπεύθυνος σεμιναρίου ήτανε ο Γιώργος Κονίδης.

 

 

 

 

 

Leave a Reply