Σεμινάρια Σπηλαιολογίας

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, συνήθως την άνοιξη (Μάρτιος-Μάϊος), ενώ τα Σαββατοκύριακα οργανώνονται αποστολές.  Αν ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια ή να μας ακολουθήσεις στις αποστολές επικοινώνησε μαζί μας 

Στα σεμινάρια τα θεωρητικά μαθήματα καλύπτουν τα εξής θέματα:

  • Όρους και έννοιες της σπηλαιολογίας
  • Ιστορία της σπηλαιοεξερεύνησης
  • Υλικά και τεχνικές σπηλαιοεξερεύνησης
  • Κόμποι
  • Γεωλογία και δημιουργία σπηλαίων
  • Είδη σπηλαιοθεμάτων και τρόπος δημιουργίας τους
  • Πρώτες βοήθειες και κίνδυνοι σπηλαίων
  • Αρχαιολογία σπηλαίων
  • Οργάνωση σπηλαιολογικών αποστολών
  • Χαρτογράφηση (χρήση distoX)
  • Τεχνικές φωτογράφησης
  • Παλαιοντολογία
  • Υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση
  • Βιοσπηλαιολογία
  • Προστασία σπηλαιολογικού πλούτου

Επίσης πραγματοποιούνται πρακτικές ασκήσεις σε κατακόρυφα σπήλαια (βάραθρα) για την εκμάθηση της τεχνικής μονού σχοινιού, ενώ στα οριζόντια σπήλαια εξασκούνται τα θεωρητικά μαθήματα, όπως χαρτογράφηση, φωτογράφηση, πρώτες βοήθειες.

Οργανώνονται επίσης και πολυήμερες αποστολές, δράσεις σαββατοκύριακου, καθώς και ημερήσιες εξορμήσεις στο Ρετζίκι για την εξάσκηση της τεχνικής μονού σχοινιού. .

1ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτιος 2010


Το 1o Σεμινάριο σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010, στο Πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας. Ουσιαστικά σηματοδότησε και την έναρξη της δράσης του Πρωτέα. Η συμμετοχή ήταν αρκετά ελπιδοφόρα, αφού 22 άτομα πέρασαν 2 μήνες περίπου παρέα με τους εκπαιδευτές τους, σε μια σειρά από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Υπεύθυνος του 1ου σεμιναρίου ήταν ο Βαξεβανόπουλος Μάρκος.

 

Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα του 1ου  Σεμιναρίου, με μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.
Programma 2010 SEMINARIA ΠΡΩΤΕΑΣ

2o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Οκτώβριος 2010

Το 2ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε  τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2010, στα γραφεία του ΠΡΩΤΕΑ. Μέσα σε μόλις 6 μήνες η αποδοχή του κόσμου είναι αυτή που κάνει τα μέλη του Συλλόγου να πραγματοποιήσουν και το 2ο Σεμινάριο. Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός για ένα νέο σύλλογο, καθώς και η διάδοση της σπηλαιολογίας και η στελέχωση με νέους σπηλαιοεξερευνητές αποτελούν ίσως τα καλύτερα κίνητρα για τα μέλη του ΠΡΩΤΕΑ ώστε να διοργανώσουν τόσο κοντά άλλο ένα Σεμινάριο. Στο 2ο Σεμινάριο συμμετείχαν 4 άτομα και υπεύθυνος σεμιναρίου ήτανε ο Γιώργος Σωτηριάδης.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των πρακτικών ασκήσεων του 2ου Σεμιναρίου στο καρστικό πεδίο Κεφαλοβρύσου στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας. Εξερευνήθηκε σχεδόν ολόκληρο το σπήλαιο, ενώ ακολούθησε φαγοπότι και διανυκτέρευση στο βουνό. Ακολουθεί μια τελευταία πρακτική άσκηση όπου οι εκπαιδευόμενοι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα σπήλαιο που θα τους υποδειχθεί να εντοπίσουν, χαρτογραφήσουν και φωτογραφήσουν, πλέον μόνοι τους. Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα του 2ου Σεμιναρίου
Πρόγραμμα 2ου Σεμιναρίου Οκτ- Νοεμ 2010

1o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Β' Βαθμού, Σεπτέμβριος 2011

Παράλληλα με την δράση του Συλλόγου στην στελέχωση νέων σπηλαιοεξερευνητών με τα Σεμινάρια Α’ Βαθμού, ο ΠΡΩΤΕΑΣ πραγματοποίησε και το 1ο Σεμινάριο Β’ Βαθμού για την εκπαίδευση σε προχωρημένο επίπεδο των παλαιότερων μελών, αναγκαίο για την αρτιότερη εκπαίδευση στα Σεμινάρια Α’ Βαθμού. Στο 1ο Σεμινάριο Β’ Βαθμού συμμετείχαν 8 παλαιά μέλη του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του Βαξεβανόπουλου Μάρκου και των εκπαιδευτών.

Ο σύλλογος, πραγματοποίησε  άσκηση στο καρστικό πεδίο του Κεφαλοβρύσου Ελασσόνας. Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι το Σάββατο, ήταν υπεύθυνοι να συνοδεύσουν με ασφάλεια μια μικρή ομάδα 3 νέων σπηλαιοεξερευνητών (εκπαιδευόμενοι των σεμιναρίων του Χείρωνα Βόλου που πραγματοποιούσαν σεμινάριο εκείνο το διήμερο) μέσα στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας, ενώ την Κυριακή έπρεπε να εντοπίσουν, αρματώσουν και χαρτογραφήσουν βάραθρα της περιοχής. Ολοκληρώθηκε έτσι ο πρώτος κύκλος θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος κατά τον οποίο οι εκπαιδευόμενοι θα αρματώνουν βάραθρα μόνοι τους με την επίβλεψη του εκπαιδευτή και των βοηθών εκπαιδευτών.

Επίβλεψη από τον εκπαιδευτή
Τα υλικά μας είναι το Α και το Ω
Σύσσωμο το team

3o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτιος 2012

Το 3ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο – Μάιο 2012 στα γραφεία του συλλόγου,ενώ μόνο το εισαγωγικό μάθημα έγινε στην κεντρική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα “Τα ομορφότερα Σπήλαια της Ελλάδας και του κόσμου” από τον Υπ. Διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο, (για την διάλεξη ενημερωθείτε από την καρτέλα μας  Ημερίδες – Εκδηλώσεις.) με μεγάλη επιτυχία αφού η αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, γέμισε με κόσμο όλων των ηλικιών που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον υπόγειο κόσμο των σπηλαίων.

Η διάλεξη αποτέλεσε προπομπό και εισαγωγικό μάθημα για το 3ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας που ξεκίνησε 7 Μαρτίου 2012. Οι εγγραφές έγιναν και μαζεύτηκε μια ομάδα  από 12 άτομα. Υπεύθυνος σεμιναρίου ήταν ο Σωτηριάδης Γεώργιος.

4o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Φεβρουάριος 2013

Το 4ο Ανοιχτό Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2013 στα γραφεία του συλλόγου στις 40 Εκκλησιές.
Το σεμινάριο σπηλαιολογίας περιελάμβανε ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, όπου συμμετείχαν 10 εκπαιδευόμενοι. Υπεύθυνοι του σεμιναρίου ήτανε ο Κονίδης Γεώργιος και η Κιουρεξίδου Ευγενία.

σεναρια2 2013 (1)

 

P1100720

5o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Φεβρουάριος 2014

Το 5ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο – Μάιο 2014, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία του Πρωτέα με την  Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη είχε αρχίσει παλαιότερα με τα ταξίδια στον Υπόγειο Κόσμο, και συνεχίστηκε και με την δωρεά της αίθουσας παρουσιάσεων, από την γραμματεία της βιβλιοθήκης για τα σεμινάρια του συλλόγου. 7 Σαββατοκύριακα, 4 Διανυκτερεύσεις, πολλά οριζόντια σπήλαια, πολλά βάραθρα και πολύ διάθεση από τους 10 συμμετέχοντες συνετέλεσαν  σε ένα άκρως επιτυχημένο σεμινάριο. Υπεύθυνος σεμιναρίου ήταν ο Βασιλονικολός Ευάγγελος.

6o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2015

Το 6ο Ανοιχτό Σεμινάριο Σπηλαιολογίας πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2015 στα γραφεία του συλλόγου στις 40 Εκκλησιές.
Το σεμινάριο σπηλαιολογίας περιελάμβανε ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων. Σκοπός ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θεωρητικά μαθήματα, όπως Γεωλογία, Αρχαιολογία, Βιολογία σπηλαίων, Τεχνικές χαρτογράφησης και φωτογράφησης, μαθήματα πρώτων βοηθειών, οργάνωση σπηλαιολογικών αποστολών και ορεινή διαβίωση. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε  εξερεύνηση σπηλαίων και εκμάθηση τεχνικής μονού σχοινιού με εκκίνηση το Ρετζίκι. Το σεμινάριο ξεκίνησε με 5 συμμετέχοντες με υπευθύνους τους Ζάχαρη Αριστείδη και Κιουρεξίδου Ευγενία.

7o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2016

Ολοκληρώθηκε το 7ο σεμινάρια του Πρωτέα με 9 εκπαιδευόμενους. Υπεύθυνοι ήτανε η Ιωάννα Μυλωνά και ο Ζάχαρης Αριστείδης.

8o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2017

Με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο σεμινάριο του Πρωτέα! Το σεμινάριο περιελάμβανε ένα σύνολο θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων. Σκοπός ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θεωρητικά μαθήματα, όπως Γεωλογία, Αρχαιολογία, Βιολογία σπηλαίων, τεχνικές χαρτογράφησης και φωτογράφησης, μαθήματα πρώτων βοηθειών, οργάνωση σπηλαιολογικών αποστολών και ορεινή διαβίωση. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε  εξερεύνηση σπηλαίων και εκμάθηση τεχνικής μονού σχοινιού με εκκίνηση το Ρετζίκι. Ο Κορύλοβος και το Τετράστομο ήτανε τα βάραθρα που κατέβηκαν οι εκπαιδευόμενοι. Υπεύθυνος σεμιναρίου ήτανε ο Γιώργος Κονίδης.

9o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2018

Με αρκετά νέα μέλη ολοκληρώθηκε και το 9ο σεμινάρια του Πρωτέα. Τα πρακτικά μαθήματα έγιναν σε οριζόντια και κατακόρυφα σπήλαια στο Ασβεστοχώρι, στη Νάουσα, στην Αλιστράτη Σερρών, στο Πελάδε στις Σέρρες, στο Τετράστομο Κορυλόβου και στο σπηλαιοπάρκο της Αριδαίας. Εκκίνηση την Τρίτη στις 27 Φεβρουαρίου και λήξη την Τρίτη στις 24 Απριλίου με τις παρουσιάσεις των εκπαιδευομένων, την αξιολόγηση και τις απονομές των βεβαιώσεων! Ο αριθμός των συμμετοχών έφτασε τους 16 και ο υπεύθυνος του σεμιναρίου ήτανε ο Γιώργος Σωτηριάδης.

10 Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2019

Το 9ο σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή δέκα εκπαιδευόμενων. Τα νέα μέλη κάνανε μάθημα φωτογράφησης στο οριζόντιο σπήλαιο Πελάδε στις Σέρρες και κατόπιν ακολούθησε η τεχνική μονού σχοινιού σε ρετζίκι και οικοδομή. Στη συνέχεια έγιναν καταβάσεις στα βάραθρα της Βροντούς και του Περιστεριώνα. Υπεύθυνοι του σεμιναρίου ήτανε ο Γιώργος Κονίδης μαζί με τον Παπαντωνίου Γιώργο.

11o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτης-Απρίλης 2020

Το ενδέκατο σεμινάριο ξεκίνησε με αρκετά άτομα αλλά δυστυχώς μετά το μάθημα φωτογράφησης που έγινε στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου προέκυψε η πανδημία του convid-19 και διακόπηκε. Σύλλογος και εκπαιδευόμενοι αναμένουν τις εξελίξεις..

12o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α' Βαθμού, Μάρτιος 2022

Ο Πρωτέας επιστρέφει στη δράση μετά από 2 χρόνια αναμονής!!! 16 ορεξάτοι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν στο σεμινάρια που σήμανε την επιστροφή στα σπήλαια και την εκπαίδευση. Υπεύθυνη ήτανε η Ιωάννα Μυλωνά.

2o Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Β' επιπέδου (Ομαδαρχών), Οκτώβρης, 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο Β’ επιπέδου (Ομαδαρχών) που διοργάνωσε ο σύλλογος μας, το χρονικό διάστημα από 01 Οκτωβρίου έως και 06 Νοεμβρίου 2022.

Την επίβλεψη και οργάνωση του σεμιναρίου, ανέλαβε ο  Σωτηριάδης Γεώργιος, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές Μαργιόλη Αλέξανδρο και Πασπαλιάρη Νίκο.

Η ύλη του σεμιναρίου περιλάμβανε 7 δίωρες θεωρητικές εισηγήσεις (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας) με θέματα όπως Σπηλαιολογικά Υλικά, Στοιχεία Γεωλογίας, Κόμποι – Αγκυρώσεις και θεωρία Αρματώματος, Οργάνωση Αποστολών, Χαρτογράφηση και Ατυχήματα – Πρόληψη και Σπηλαιοδιάσωση.

Η πρακτική εξάσκηση πραγματοποιήθηκε σε σπήλαια και  τεχνικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε τα σπήλαια Αρκουδόλακα (Ταξιάρχης Χαλκιδικής), Περιστεριώνα (Κοκκινόχωμα Καβάλας), Λάκο του Γιοβάνη (Φωλιά Καβάλας), 4στομο (Κορύλοβος Δράμας) και τεχνικά πεδία σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Τα μέλη του συλλόγου μας που μετείχαν ως εκπαιδευόμενοι και ολοκλήρωσαν επιτυχώς το σεμινάριο, είναι οι: Αβραμίδης Ηλίας, Κουλέλης Πρόδρομος, Μανώλας Αργύρης, Μυλωνά Ιωάννα, Σεμαλτιανός Νικόλαος, Πολυχρονιάδης Αναστάσιος – πολλά συγχαρητήρια σε όλους!!

Να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτές μας Μαργιόλη Αλέξανδρο και Πασπαλιάρη Νίκο, που ήρθαν από Αττική και Κρήτη αντίστοιχα, για να μας βοηθήσουν και να μοιραστούν μαζί μας, τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους! Τον Σωτηριάδη Γιώργο, που τόσα χρόνια μας εκπαιδεύει, μας προετοιμάζει, αλλά και μας φωτογραφίζει! τον Πέννο Χρήστο που για ακόμη μια φορά μοιράστηκε μαζί μας γεωλογικά tips & γνώσεις!

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Ακροβουνίου, την Οικολογική Κίνηση Δράμας και τον ΕΟΣ Καβάλας για τη θερμή φιλοξενία στους χώρους τους κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου μας. Και φυσικά την Ευγενία Kuzmina για τις πανέμορφες φωτογραφίες και την παρέα!

Leave a Reply