Απολογισμός δράσης, Σεπτέμβρης-Δεκέμβρης, 2017

Ο σύλλογος ήτανε αρκετά δραστήριος κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα οργάνωσε μία πολυήμερη αποστολή στα Τζουμέρκα και μία εκδρομή κοινού στα Βρασνά. Επισκέφτηκε σπήλαια σε Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Πιερία, νότια Πίνδο, Βρασνά, Άγιο Πρόδρομο και σε βουνά όπως το Παγγαίο, ο Όλυμπος, τα Τζουμέρκα, το Μενοίκιο.

Στο σύνολό τους είναι 20 σπήλαια. Αναλυτικά:

11 οριζόντια (Σμέντζα, Μάννα, Μπαντίκα, Γκαιλότρυπα, Κηπίνα, Δρακότρυπα, Γκούβα λα Τσάρα, Πελάδε, Ακροβουνίου, Γκιούρ Ντερέ, Κύκλωπα Πολύφημου)

4 υπόγεια ποτάμια (Κηπίνας, Γαλάζιο Νερό, Ανεμότρυπα, Αγγίτης)

3 βάραθρα (Ψαρρά, Χιονίστρα, Του κοριτσιού η Τρύπα)

2 μεταλλεία (Μαυροκορφής, Τρικόρφου)

Παρακάτω θα κάνουμε μία σύνοψη της δράσης, των περιοχών και σπηλαίων που επισκέφτηκε καθώς κάποιους πιθανούς στόχους για το νέο έτος.

Σεπτέμβρης

Στις  10 του μήνα ο σύλλογος επισκέφτηκε το σπήλαιο “Σμέντζα” στη Χαλκιδική. Σκοπός ήτανε η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης αλλά και της φωτογράφησης. Στην τελευταία επίσκεψη μάλιστα έχει βρεθεί και νέο μεγάλο  τμήμα, ενώ το αριστερό κομμάτι του δεν είχε εξερευνηθεί πλήρως. Δυστυχώς  τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου ανάγκασαν την ομάδα να εγκαταλείψει την προσπάθεια.. Συμπερασματικά θα πρέπει να ερευνηθεί η αιτία του φαινομένου καθώς και αν υπάρχει κάποια περιοδικότητα αφού σε άλλες περιόους η ομάδα δεν ένιωσε αντίστοιχη δυσφορία. Στην εξερεύνηση συμμετείχε και ένα μέλος της ΕΣΕ ΤοΤΒΕ, του οποίου είναι και οι παρακάτω φωτογραφίες.

22641953_10155708101038911_1674485830_o

22689928_10155708101323911_1043873372_o

Το σαβ/κο 16-17 ο σύλλογος επισκέφτηκε τη βόρεια πλευρά του Ολύμπου και συγκεκριμένα τις περιοχές Πέτρας και Κοκκινοπλού.  Η φιλοξενία και η υπόδειξη των σπηλαίων έγινε από τον Αθανάσιο Στίκο. Η ομάδα το Σάββατο κατέβηκε στο βάραθρο του Ψαρρά. Το βάραθρο έχει βάθος 15 μέτρα περίπου και μετά από λίγα μέτρα ανοίγει μεγάλος θόλος. Στον πάτο υπάρχουν αρκετές κατακριμνήσεις, μεγάλοι ογκόλιθοι, δυστυχώς σκουπίδια και έντονη σταγονοροή κατά σημεία. Την επόμενη μέρα έγινε προσέγγιση του οριζόντιου σπηλαίου “Γκούβα λα Τσάρα” (βλάχικη ονομασία). Το σπήλαιο φωτογραφήθηκε και χαρτογραφήθηκε από την ομάδα του Πρωτέα.

IMG_20170916_175743

βάραθρα Ψαρρά

IMG_0207 copy

σπήλαιο Γκούβα λα Τσάρα

IMG_0218 copy

Η ομάδα εξερεύνησης

Τέλος του μήνα ο σύλλογος οργανώνει τη 2η αποστολή στα Τζουμέρκα. Είχε διάρκεια 4 μέρες (29/09 με 02/10) και η διαμονή έγινε στο καταφύγιο των Μελισσουργών. Στην αποστολή συμμετείχαν και τέσσερα μέλη από την ομάδα του Χείρον (Βόλος), καθώς και ένα μέλος από την ομάδα της Καβάλας. Στο όλο εγχείρημα θα προσφέρει οικονομική στήριξη και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Στα των σπηλαίων τα μέλη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και γινότανε παράλληλη δράση. Συνεχίστηκε η εξερεύνηση στο Γαλάζιο νερό πάνω από το Ματσούκι, χωρίς ωστόσο να τελειώσει. Προστέθηκαν άλλα 300 μέτρα αγωγών στα ήδη υπάρχοντα 370μ. Στο βάθος του σπηλαίου υπάρχουν αγωγοί παράλληλοι, σε διαφορετικά επίπεδα και κάποιοι που ενώνονται, κάτι που το κάνει αρκετά σύνθετο. Πάνω από το Ματσούκι εξερευνήθηκε και ένα ακόμα μικρό σπήλαιο. Χαρτογραφήθηκε η Ανεμότρυπα και φωτογραφήθηκε η χαμηλή κοίτη. Ακόμα προχώρησε η υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση στο ποτάμι της Κηπίνας, φτάνοντας στα 80 μέτρα, όπου και αντικαταστάθηκε ο παλιός μίτος. Τέλος δύο ακόμα μικρά σπήλαια εξερευνήθηκαν στα χωριά Σκούπα και Αμπελοχώρι.

IMG_0338 copy copy

Η ομάδα της αποστολής

Ανεμότρυπα, κάτω κοίτη

Ανεμότρυπα, κάτω κοίτη

Ανεμότρυπα, κάτω κοίτη

Ανεμότρυπα, κάτω κοίτη

tzoumerka01

τυπικός αγωγός στο Γαλάζιο νερό

Η ομάδα εξερεύνησης του Γαλάζιου Νερού

Η ομάδα εξερεύνησης του Γαλάζιου Νερού

κηπινα

Υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση στο υπόγειο ποτάμι της Κηπίνας

Οκτώβρης

Την επόμενη Κυριακή στις 08 του μήνα ο Πρωτέας συνεχίζει δυναμικά διοργανώνοντας την 3η εκδρομή κοινού με μεγάλη επιτυχία. Πενήντα άτομα γίνανε σπηλαιοεξερευνητές για μία μέρα γνωρίζοντας τον υπόγειο κόσμο. Η επιλογή του σπηλαίου έγινε στη Δρακότρυπα στα Βρασνά. Κατά την περιήγηση εντός του σπηλαίου έγινε μάθημα φωτογράφησης, ενημέρωση για τις νυχτερίδες και το διάκοσμο, ενώ τονίστηκε η σημασία της προστασίας των σπηλαίων. Στον περιβάλλοντα χώρο οι συμμετέχοντες ήρθανε σε επαφή με το σπηλαιολογικό εξοπλισμό, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείων ορυκτών και πετρωμάτων Βρασνών. Η γεμάτη μέρα έκλεισε με παρουσίαση σχετική με το σύλλογο και τη δράση του.

εκδρομη κοινου

Όλη η ομάδα έξω από το Μουσείο Βρασνών

εκδρομη κοινου2

γνωριμία με τα υλικά

εκδρομη κοινου3

από την παρουσίαση

εκδρομη κοινου4

στο μουσείο ορυκτών και πετρωμάτων

15/16: Ακολουθεί ένα σαββατοκύριακο στη Χρυσοπηγή Σερρών. Η ομάδα ξεκίνησε την εξερεύνηση σε σπήλαιο που είχανε εντοπίσει μέλη από το Serresaction κοντά στη μονή τιμίου Προδρόμου. Το σπήλαιο με ονομασία Πελάδε, αποδείχτηκε μεγάλο για να φωτογραφηθεί και να χαρτογραφηθεί σε μία μέρα. Μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Το πάνω μέρος, με μήκος 300+ μέτρα, παρουσιάζει πολλές νυχτερίδες μεγάλους θαλάμους και ελάχιστο διάκοσμο. Από έναν στενό αγωγό οδηγούμαστε σε χαμηλότερο επίπεδο και το σπήλαιο συνεχίζει με μεγάλους θαλάμους και αρκετό διάκοσμο για άλλα 300 μέτρα. Μετά και τη 2η επίσκεψη την Κυριακή ολοκληρώθηκαν και οι στόχοι, με το Πελάδε να είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια των Σερρών.

IMG_0610a copy

IMG_0595 copy

IMG_0527 copy

IMG_0550 copy

21/22: Σειρά είχε η Καβάλα και το Παγγαίο. Έγινε κοινή δράση με τη σπηλαιολογική ομάδα της Καβάλας. Την πρώτη μέρα έγινε εξερεύνηση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση στο σπήλαιο του Ακροβουνίου στην καβαλιώτικη μεριά του Παγγαίου. Κατόπιν η ομάδα επισκέφθηκε και το λατομείο του Ακροβουνίου. Η διαμονή έγινε ψηλά, στο καταφύγιο του ΣΧΟ Καβάλας. Την κυριακή γίνανε δύο ομάδες. Η πρώτη εξερεύνησε ένα αλπικο βάραθρο που είχανε εντοπίσει μέλη της Καβάλας. Έγινε κατάβαση με το βάθος να είναι στα 20 μέτρα και το όνομα αυτού “Χιονίστρα“. Η δεύτερη ομάδα εξερεύνησε το λατομείο στο Τρίκορφο. Μετά από ένα γεμάτο σαββατοκύριακο με εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας τα μέλη του συλλόγου αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με υποσχέσεις κοινής δράσης στο κοντινό μέλλον.

paggaio06

Η ομάδα εξερεύνησης μπροστά στο βάραθρο “Χιονίστρα”

paggaio02

Κατεβαίνοντας το βάραθρο

paggaio03

Η ορθογωνική διατομή του βαράθρου

paggaio04

σπήλαιο Ακροβουνίου

Νοέμβρης

04/05: Και ο Νοέμβρης μπήκε δυναμικά με το σύλλογο να οργανώνει αποστολή στο εντυπωσιακό υπόγειο ποτάμι του Αγγίτη. Συμμετείχαν 25 άτομα από τρεις σπηλαιολογικούς συλλόγους (Πρωτέας, Χείρων Σ.Ο. Καβάλας) που ήρθαν από τέσσερις διαφορετικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Βόλος). Όλα τα μέλη φτάσανε στη διασταύρωση στα 6000μ εντός του ποταμού, ο οποίος παρουσίαζε πολύ χαμηλή στάθμη νερού. Οι περισσότεροι τερμάτισαν και τον αριστερό αγωγό που πάει για άλλα δύο χιλιόμετρα, φτάνοντας στο σιφώνι στα 7800μ. Την επόμενη μέρα η ομάδα κινήθηκε προς Μικρόπολη όπου εξερεύνησε το σπήλαιο Γκιούρ Ντερέ με όμορφο διάκοσμο.

Η πολυπληθείς ομάδα έξω από τον Αγγίτη

Η πολυπληθείς ομάδα έξω από τον Αγγίτη

aggitis03

aggitis04

aggitis02

aggitis01

Το σιφώνι στα 7800 μέτρα

giour01

Γκιαούρ Ντερέ, όμορφος διάκοσμος

25/26: Ο Πρωτέας επισκέπτεται το εντυπωσιακότερο σπήλαιο της Θράκης και ένα από τα σημαντικότερα στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου στη Μαρώνεια. Έχει μεγάλη βιολογική και αρχαιολογική αξία, μοναδικό διάκοσμο, περισσότερα από 400 μέτρα μήκος διαδρόμων, 11 είδη νυχτερίδας. Δυστυχώς η ανθρώπινη παρέμβαση είναι έντονη με σπασμένα σπηλαιοθέματα, γραμμένα σε πολλά σημεία, λαθρανοσκαφές, σκουπίδια γεγονός που δείχνει την επιτακτική ανάγκη για την προστασία του..Περισσότερα για τη Μαρώνεια εδώ.

Spilaio_kuklopa_maronia05

Spilaio_kuklopa_maronia07

Spilaio_kiklopa_maronia01

Spilaio_kuklopa_maronia04

Η ομάδα εξερεύνησης

Δεκέμβρης

Και φτάσαμε αισίως στο Δεκέμβρη και στην πρώτη Κυριακή 03 του μηνός. Μέλη του Πρωτέα μαζί με τη Σπηλαιολογική ομάδα Καβάλας θα επισκεφτούν ένα σπήλαιο έξω από τη Δράμα, ανάμεσα στα χωριά Χωριστή και Καλλίφυτο. Το σπήλαιο “Του Κοριτσιού η Τρύπα” έχει οριζόντια είσοδο και εντός υπάρχουν τρεις καταβάσεις των 5, 13 και 20 μέτρων. Αρκετή σταγονοροή την περίοδο της επίσκεψης, όμορφο διάκοσμο στα τοιχώματα και εντυπωσιακά κοράλια.

Η 2η κατάβαση

Η 2η κατάβαση

Η 3η κατάβαση

Η 3η κατάβαση

koritsi_drama25

koritsi_drama24

 

Μερικοί από τους στόχους του συλλόγου για τη νέα χρονιά είναι η κατάβαση στη Φωλιά Καβάλας στο βάραθρο Γιοβάνι λάκκος, η εξερεύνηση νέων σπηλαίων στην Ξηρολίμνη και στην Κοζάνη γενικότερα, στην περιοχή της Αλιστράτης, του Παγγαίου, η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης σε Γαλάζιο Νερό και Κηπίνα στα Τζουμέρκα, έρευνες στο Περιστέρι.

Leave a Reply