Αποστολή στην Κοζάνη 03-04/07/2021

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, μέλη του Πρωτέα εξόρμησαν στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ξηρολίμνης και της Ερμακιάς.

Το Σάββατο εξερευνήθηκε το σπήλαιο του Περιστεριώνα ή Τρύπα του Περιστεριού όπως είναι γνωστό στους ντόπιους κατοίκους, στη περιοχή της Ξηρολίμνης, στον ορεινό όγκο του Άσκιου. Το συγκεκριμένο σπήλαιο είχε εξερευνηθεί ξανά από μέλη του συλλόγου, τα προηγούμενα χρόνια (για περισσότερες πληροφορίες http://canyoning-caving.blogspot.com/2012/04/blog-post_13.html)

Πρόκειται για βάραθρο, βάθους περίπου 40m, όπου η πρώτη κατάβαση οδηγεί σε κώνο από φερτά υλικά και περιττώματα. Τα τοιχώματα είναι καλυμμένα με ρεόλιθους, ενώ υπάρχει στενός διάδρομος που οδηγεί σε αίθουσα με καλαμάκια, σταλακτίτες και κολώνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σπήλαιο σφύζει από ζωή καθώς σε εσοχές των τοιχωμάτων αλλά και στο δάπεδο, εντοπίστηκαν πλήθος από φωλιές κορακοειδών και αραχνών. Έντονη έκανε τη παρουσία της και μια μικρή αποικία από νυχτερίδες.

Τη Κυριακή, η ομάδα μας ξεναγήθηκε στον χώρο του οινοποιείου Μπελίδη, όπου ο ιδιοκτήτης και μέλος του συλλόγου, μας ενημέρωσε για τη διαδικασία οινοποίησης και τα «μυστικά» του επαγγέλματος!

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το σπήλαιο της Ερμακιάς, κοντά στο ομώνυμο χωριό, στη περιοχή Εορδαίας, το οποίο αρχικά εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία το 1969 (Αρ. Μητρώου ΕΣΕ 2226).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο, με δύο κλάδους και πλούσιο εντυπωσιακό διάκοσμο όπως σταλακτίτες, καλαμάκια, ρεόλιθους και σταλαγμίτες.

Χαρακτηριστική είναι μια σειρά από κολώνες ύψους 6m που σχηματίζει «τοιχίο» και διαχωρίζει τη κεντρική αίθουσα του αριστερού κλάδου σε 2 τμήματα.

Στον ίδιο κλάδο υπάρχει και μια μικρή υδατοσυλλογή, την οποία σύμφωνα με τη λαογραφία, οι κάτοικοι τα παλαιοτέρα χρόνια θεωρούσαν ως αγίασμα και είχαν αποδώσει θεραπευτικές ιδιότητες.

Στο δάπεδο και τα τοιχώματα παρατηρήθηκε στρώμα από παλαιότερο γουανό, γεγονός που υποδεικνύει ότι κάποτε χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο αρκετές νυχτερίδες, αλλά στην εξερεύνηση μας εντοπίσαμε μόνο ένα άτομο.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στο ορεινό πάρκο του Αγίου Παντελεήμονα, στους πρόποδες του Βερμίου και υψόμετρο 1.013m. Πρόκειται για έναν δημοτικό περιφραγμένο χώρο 60 στρεμμάτων – γνωστό ως Πάρκο Ελαφιών Κοζάνης, στον Άγιο Δημήτριο, όπου ζουν περίπου 60 ελάφια και ζαρκάδια.

Μέλη αποστολής: Αβραμίδης Ηλίας, Χατζησάββα Βάσω, Βάσσου Μαρία με Παύλο + Άρη, Μουλά Σοφία, Μπελίδης Μίλτος και Νάκου Ιφιγένεια με Αποστόλης + Παναγιώτα, Μυλωνά Ιωάννα.

Leave a Reply