Αρχείο Σπηλαίων

Ο Πρωτέας έχει ξεκινήσει από το 2010 την καταγραφή σπηλαίων σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο. Το διαμέρισμα της Μακεδονίας δεν έχει εξερευνηθεί ιδιαίτερα και σίγουρα έχει πολλά να μας αποκαλύψει. Ο σύλλογος έχει φωτογραφήσει και χαρτογραφήσει σπήλαια σε βουνά στη Μακεδονία και Θράκη (Παγγαίο, Φαλακρό, Μενοίκιο, Λαιλιάς, Όρβηλος, Σύμβολο, Σάος, ), στα Πιέρια και τον Όλυμπο, στο Βέρμιο, το Σινιάτσικο και τον Βόρα. Στην Πίνδο έχει οργανώσει αποστολές στα Τζουμέρκα, την Κακαρδίτσα, το Περιστέρι, τον Κόζιακα και την περιοχή του Ασπροποτάμου. Μέσα από τη δράση του έχει συγκεντρώσει μία λίστα με περισσότερα από 130 σπήλαια την οποία παραθέτουμε στο τέλος της σελίδας. Η καταγραφή βέβαια συνεχίζεται..

Χαρτογραφήσεις από τα έξι βαθύτερα μέχρι στιγμής βάραθρα της Μακεδονίας:

deepest caves

Κατανομή σπηλαίων ανάλογα με την περιοχή:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει το σπήλαιο της Δρακότρυπας, στα Βρασνά. Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο που χρησιμοποιήθηκε στα 1α και 2α σεμινάρια του Πρωτέα. Οριζόντιο είναι και το σπήλαιο Λακκιάς στα Στεφανινά, στο οποίο έγινε και η πρακτική άσκηση εκπαιδευομένων του 2ου σεμινάριου του συλλόγου. Μικρό βάραθρο υπάρχει και στο Ασβεστοχώρι (Τρύπα του Φούρναρη).
  • Τα σημαντικότερα σπήλαια στη Χαλκιδική είναι το γνωστό και τουριστικά αξιοποιημένο σπήλαιο των Πετραλώνων,το σπήλαιο των Νυχτερίδων σε μικρή απόσταση από τα Πετράλωνα, η Σμέντζα στον Άγιο Πρόδρομο, καθώς και το βάραθρο του Αρκουδόλακα στον Ταξιάρχη.
Αρκουδόλακας Ταξιάρχης σπάσαμε το φράγμα των 50μ. 5ο Σεμινάριο Σπηλαιολογίας 2014

Βάραθρο Αρκουδόλακα, Ταξιάρχης

nuxteridwn21

σπήλαιο Νυχτερίδων

  • Στο Παγγαίο έχει γίνει καταγραφή αρκετών σπηλαίων και μεταλλείων, κυρίως στην Καβαλιώτικη μεριά του. Έχουν εξερευνηθεί τα σπήλαια της Αρκουδοσπηλιάς, τα Δισσάκια, η Ασκητότρυπα, το υπόγειο ποτάμι της Βοσκόβρυσης, η Χιονίστρα κ.α. Κοντά στο Παγγαίο υπάρχει και η περιοχή της παλιάς Καβάλας, γεμάτη μεταλλεία και ορυχεία.

Σπήλαιο Βοσκόβρυσης

  • Μεγάλη αποστολή έχει γίνει στο Βέρμιο, όπου εξερευνήθηκε η Τρύπα του Μιχάλη  στα 145 μέτρα βάθος, όπου και είναι το 2ο βαθύτερο βάραθρο στη Μακεδονία. Ήτανε η πρώτη κατάβαση Ελλήνων σπηλαιολόγων μετά την αποστολή των Γάλλων το 1997.
Κατεβαίνοντας στην Τρύπα του Μιχάλη

Κατεβαίνοντας στην Τρύπα του Μιχάλη

  • Στο Μενοίκιο όρος μέλη του συλλόγου έχουν συμμετάσχει σε αποστολές στη Χιονότρυπα που είναι μέχρι στιγμής και το βαθύτερο της Μακεδονίας στα -166μ.  Ο σύλλογος έχει εξερευνήσει το Μικρό και Μεγάλο σπήλαιο Επταμύλων, το μικρό υπόγειο ποτάμι Τσιφλίκι πάνω από την Αγριανή και το Γκιαούρ Ντερέ.
Κατάβαση στη Χιονότρυπα στο Μενοίκιο

Κατάβαση στη Χιονότρυπα στο Μενοίκιο

  • Στο νομό Πέλλας ο σύλλογος μετράει αρκετές επισκέψεις και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αριδαίας. Σπήλαια που έχει εξερευνήσει ο σύλλογος είναι το Παραπέσι, η Αρκουδοσπηλιά, του Μπαρ και των Ανταρτών κ.α.
aridea_spilaio03

Σπηλαιοβάραθρο Παραπέσι

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην Ανατολική Μακεδονία ο σύλλογος έχει καταγράψει σπήλαια κυρίως σε Καβάλα και Δράμα.
Στο νομό της Καβάλας βρίσκεται και το 3ο βαθύτερο βάραθρο στην Μακεδονία, αυτό της Φωλιάς, βάθους 144 μέτρων. Επίσης υπάρχει και το βάραθρο του Περιστεριώνα 40 μέτρων, ενώ έχουνε εξερευνηθεί αρκετά ορυχεία και μεταλλεία στο Ζυγό και την περιοχή της Παλαιάς Καβάλας.

peristeriwnas_kavala06

Βάραθρο Περιστεριώνα

Στη Δράμα υπάρχει φυσικά το εντυπωσιακό υπόγειο ποτάμι των πηγών του Αγγίτη (Μααρά) με 15 χλμ. συνολικό μήκος διαδρόμων.

Η αίθουσα της Ακρόπολης, μία από τις μεγαλύτερες στα ελληνικά σπήλαια

Η αίθουσα της Ακρόπολης στον υπόγειο ποταμό του Αγγίτη, μία από τις μεγαλύτερες στα ελληνικά σπήλαια

Στο λόφο του Κορύλοβου πάνω από τη Δράμα ο σύλλογος έχει εξερευνήσει το Τετράστομο, το μεγάλο βάραθρο του Κορυλόβου στα -108μ, και ένα μικρό βάραθρο στα 10 μέτρα. Επίσης κατέβηκε στο βάραθρο του Χρήστου, πάνω από το Οχυρό. Ήτανε η πρώτη Ελληνική αποστολή μετά τους Γάλλους το 1982. Το βάθος του είναι 137 μέτρα και πρόκειται για το 4ο βαθύτερο στη Μακεδονία.

Κατάβαση στο βάραθρο του Χρήστου

Κατάβαση στο βάραθρο του Χρήστου

Στο βουνό του Φαλακρού στα 2100μ. υψόμετρο υπάρχει άλλη μία εντυπωσιακή Χιονότρυπα με μόνιμο χιόνι στον πάτο της.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στη Δυτική Μακεδονία ο Πρωτέας έχει επικεντρωθεί στο νομό της Κοζάνης, όπου έχουνε γίνει αρκετές εξορμήσεις. Ο σύλλογος έχει επισκεφτεί την περιοχή της Ξηρολίμνης και τα βουνά Σινιάτσικο (Άσκιο), Βούρινο (Μπούρινο) και Βόιο με τα Όντρια που είναι προς εξερεύνηση. Στην περιοχή βρίσκεται και το βάραθρο του Χάντακα. Υπάρχει άρθρο στο 5ο τεύχος του Πρωτέα,  ΕΔΩ .

 Περιοχή Ασπροποτάμου, Κόζιακας

Ο σύλλογος πραγματοποίησε αποστολή στα μέρη το 2011 και το 2016 καταγράφοντας ενδιαφέροντα σπήλαια, υπόγεια ποτάμια και βάραθρα. Η έρευνα εστίασε στον Κόζιακα που κρύβει αρκετά βάραθρα (Τρύπα Βολιώτη, Πιτσινίσι), ενώ η γύρω περιοχή έχει κάποια υπόγεια ποτάμια, όπως η Λέγκω και τα Καζάνια. Επίσης έχει καταγράψει και το βαθύτερο βάραθρο της περιοχής που είναι η Κουδουνότρυπα.

Όλυμπος

Ο Πρωτέας έχει κάνει εξερευνήσεις αρκετές φορές στο μυθικό βουνό. Το 2011 οργάνωσε αποστολή στην περιοχή των κορυφών, όπου κατέβηκε στη Χιονότρυπα των Καζανιών, στο Αιδοίο των Μουσών, στα βάραθρα του Σκολιού, του Αγιαντώνη, στις Σταυροϊτιές και αλλού. Το 2013 επισκέφτηκε τη δυτική πλευρά του εξερευνώντας το Σχίσμα Κανάκη, το βάραθρο στον Κακάβρακα και τα σπήλαια στη μικρή και μεγάλη Γούρνα.

Από το 2012 έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή της Βροντούς και σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Βροντούς. Έχει καταγράψει το εντυπωσιακό βάραθρο της Κούτρας, την Τσαπουρνιά, τα Χτένια, του Σάκη το χωράφι, το Πεντάστομο (Χάνι). Το 2017 επισκέφτηκε την περιοχή στο Ξερολάκκι όπου εξερεύνησε τη Γκούβα λα Τσάρα και το βάραθρο του Ψαρρά. Το 2019 σειρά είχε η γειτονική Πέτρα Ολύμπου, όπου εξερευνήθηκαν ο Βαθύλακκος, το Αρίκι, η Άρτεμης, τα Κουμάσια και οι Γούρνες.

Το 2018 θα εξερευνηθεί και ένα βάραθρο στο Λιτόχωρο με την ονομασίας “Τρύπα της Καλής”.

Κεντρική Ελλάδα

Ο Πρωτέας έχει επισκεφτεί σημαντικά σπήλαια στην κεντρική Ελλάδα. Αρχικά στην Όθρυ υπάρχει το μεγαλύτερο υπόγειο ποτάμι της Μαγνησίας, η Νεροσπηλιά. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το βάραθρο της Τιτανοσπηλιάς. Γενική η Όθρυς φιλοξενεί δεκάδες σπήλαια και παρουσιάζει έντονο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον.

Επίσης στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας υπάρχει η Μελισσότρυπα, μεγάλο και εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο με μήκος διαδρόμων 2 χιλιόμετρα.

Οι ομορφιές της Μελισσότρυπας

Οι ομορφιές της Μελισσότρυπας

Πίνδος

Στη νότια Πίνδο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Τζουμέρκων/Κακαρδίτσας έχουνε γίνει αποστολές τον Ιούλιο και το Σεπτέμβρη του 2017, καθώς και επιμέρους μικρότερες. . Στα Τζουμέρκα υπάρχουν η μονή Κηπίνας κοντά στους Καλαρρύτες και τρία αξιόλογα υπόγεια ποτάμια κοντά στο Ματσούκι. Ξεχωρίζει η Ανεμότρυπα στα Πράμαντα.

Ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει και αποστολή στο  Περιστέρι (Λάκμος) το 2011. Γίνανε καταβάσεις σε κάποια βάραθρα κοντά στην περιοχή της Βερλίγκας.

Το σπήλαιο στη μονή Κηπίνας

Το σπήλαιο στη μονή Κηπίνας

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το